Liczba wyników: 12889
Gra w futbol amerykański i powtarzające się uderzenia piłki w głowę mogą mieć długoterminowe konsekwencje neurologiczne, takie jak przewlekła traumatyczna encefalopatia (CTE). Uprawianie tego sportu może też mieć wpływ na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Wraz z wiekiem różne drobne dolegliwości fizyczne - w tym ból nogi, źle dopasowane protezy dentystyczne i podrażnienia skóry - mogą okazać się nie tak nieznaczne. Wspomniane problemy mogąbyć powiązane z rozwojem choroby Alzheimera.
Indywidualne różnice w naszym DNA mają mniejsze znaczenie w okresie starzenia się i stawania się podatnymi na choroby związane z wiekiem, takie jak cukrzyca i nowotwory, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
W starzejących się społeczeństwach jednymi z najczęstszych przyczyn śmierci są choroby sercowo-naczyniowe oraz powikłania cukrzycy. Odkryto, że już tak proste działanie, jak regularna aktywność fizyczna, mogłoby znacznie zmniejszyć wskaźniki zgonów ze wspomnianych powodów.
Szacuje się, że na choroby autoimmunologiczne cierpi około 5% populacji. Zazwyczaj kojarzy się je z reumatoidalnym zapaleniem stawów, stwardnieniem rozsianym lub chorobą Leśniowskiego-Crohna. Jednak procesy zapalne, wynikające z nieprawidłowego działania układu odpornościowego, dotyczą również innych narządów, w tym wątroby.
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Stosowanie leków o działaniu hipoglikemizującym z grupy agonistów GLP1 wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju marskości i raka wątroby u osób chorych na cukrzycę typu 2 i przewlekłą chorobę wątroby.
Chociaż średnia długość życia starszych Amerykanów wzrasta, niemal 40 proc. twierdzi, że cierpi na jakąś chorobę układu trawiennego, co może istotnie obniżać jakość ich życia.
Czynniki społeczno-ekonomiczne i genetyczne prawdopodobnie oddziałują na siebie wspólnie nasilając ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.