Liczba wyników: 2150
Zespół naukowców z Medical Research Council dokonał odkrycia, dzięki któremu można zatrzymać śmierć komórek mózgu i zahamować w ten sposób rozwój demencji.
Na konferencji zorganizowanej przez American Academy for Neuroscience zaprezentowano rezultaty badań dotyczących wpływu stymulacji magnetycznej na sprawność umysłową. Dzięki działaniu pola magnetycznego wywoływany jest wzrost nowych neuronów mózgu w obszarach odpowiadających za pamięć. Odkrycie może mieć niebagatelny wpływ na leczenie chorób neurodegradacyjnych.
21 września obchodzimy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. W Polsce liczba osób z tym schorzeniem sięga 500 tysięcy. Postępująca choroba Alzheimera prowadzi do stopniowej utraty samodzielności oraz całkowitego uzależnienia od osoby sprawującej opiekę.
Jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera jest zaburzenie rytmu dobowego organizmu, czyli wewnętrznego zegara biologicznego regulującego wiele procesów fizjologicznych. Niemal 80 proc. osób chorych na Alzheimera doświadcza tych problemów, w tym kłopotów ze snem i pogorszenia funkcji poznawczych późniejszą porą.
Zaburzenia snu mogą być wczesnym objawem choroby Alzheimera. Wielu ludzi, u których ostatecznie zdiagnozowano tę chorobę, doświadczało trudności z zasypianiem i snem ciągłym na wiele lat przed pojawieniem się zaburzeń poznawczych, takich jak utrata pamięci i dezorientacja. To błędne koło: choroba Alzheimera ma związek ze zmianami w mózgu, które zakłócają sen, a kiepski sen nasila szkodliwe zmiany w mózgu.
Naukowcy nazywają kształcenie ustawiczne ciężką pracą i wskazują jednocześnie, że taka aktywność – co udowadniają badania naukowe - może powstrzymać rozwój choroby Alzheimera.
Dni otwarte dla osób z zaburzeniami pamięci, chorobą Alzheimera i otępieniami w Piotrkowie, Bełchatowie, Dubiu i Pajęcznie 18 - 19 sierpnia. W Polsce z powodu otępienia choruje blisko pół miliona ludzi.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Chcesz uchronić się przed chorobą Alzheimera? Uważaj na to, co jesz, radzą uczeni.
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.