Liczba wyników: 1015
Izolacja społeczna ma bezpośrednie przełożenie na zmiany w strukturach mózgu związanych z pamięcią, co sprawia, że jest czynnikiem rozwoju demencji.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), częstej przyczyny utraty wzroku u ludzi starszych. Dane zbierane przez kilka lat pokazały, że luteina i zeaksantyna, nie tylko zmniejszają ryzyko raka płuc, ale są również bardziej skuteczne w zmniejszaniu ryzyka progresji AMD w porównaniu z beta-karotenem.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Wyższe ciśnienie krwi podczas aktywności fizycznej i długi powrót do standardowego poziomu ciśnienia po wysiłku wiąże się z nasilonym ryzykiem nadciśnienia, przedklinicznych i klinicznych chorób układu krążenia oraz przedwczesnej śmierci wśród osób w średnim i starszym wieku.
Zmiany w stylu życia mogą pomóc poprawić zdolności kognitywne starszych osób doświadczających osłabienia funkcji poznawczych, które jest charakterystyczne dla etapu przed rozwojem demencji.
Niewystarczająca ilość snu w połączeniu z brakiem ograniczeń co do dostarczanych organizmowi kalorii prowadzi do gromadzenia się tłuszczu, a szczególnie tego niezdrowego, w okolicach brzucha.
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę jedzą określone produkty spożywcze, może być tak samo istotna dla ich dobrego samopoczucia, jak wielkość oraz kaloryczność porcji.
Odkryto nowe obiecujące leczenie pacjentów z behawioralną odmianą demencji czołowo-skroniowej, drugą najczęstszą postacią otępienia u osób wieku poniżej 60 lat. Terapia pozwala osłabić problemy behawioralne i spowolnić kurczenie się mózgu. Takie efekty daje stosowanie selenian sodu - może on hamować osłabienie funkcji poznawczych i uszkodzenia neurodegeneracyjne, które są cechą charakterystyczną wielu form demencji, w tym choroby Alzheimera.
Osoby z wyższym poziomem przeciwutleniaczy we krwi mogą być mniej narażone na rozwój demencji.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.