Liczba wyników: 1465
Zachowanie dobrego poziomu aktywności fizycznej lub zwiększanie jej w średnim i starszym wieku wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, niezależnie od wcześniejszej ilości ćwiczeń lub obecności różnych chorób.
Osoby o grubszych nogach (gdy wyższy procent tkanki tłuszczowej gromadzi się właśnie w kończynach) są mniej narażone na nadciśnienie niż pozostali.
Aktywność fizyczna zachowuje młodość organizmu i dobre zdrowie, mówią uczeni z University of Birmingham i King's College London.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Tzw. dieta zachodnia, czyli sposób odżywiania się bogaty w tłuszcz i cukier, może prowadzić do zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca, ostrzegają uczeni z University of California - Davis Health.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Nowe badania potwierdzają związek między objawami depresyjnymi i zwiększonym ryzykiem chorób serca oraz przedwczesnej śmierci.
Codzienne jedzenie jabłek pomaga zachować zdrowie naczyń krwionośnych.
Statyny, popularne leki przeciwcholesterolowe, mogą wydłużać życie nie tylko poprzez zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, ale także poprzez wpływ na długość telomerów, struktur chroniących nasze komórki przez zniszczeniem.
Warto utrzymywać stałą wagę, bo zmiany w tym zakresie mogą niekorzystnie wpływać na ryzyko demencji.