Liczba wyników: 9156
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
O dobroczynnym wpływie czerwonego winna na nasze zdrowie wiadomo od dawna, najnowsze badania wykazały, że powinno się ono znaleźć także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.
Badania przeprowadzone w Islamabadzie, w których wzięło udział ponad 40 000 osób w wieku średnim, dowiodły, że dieta bogata w niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Badania przeprowadzone w Polsce, a zaprezentowane na konferencji American Heart Association w Chicago dowodzą, że szczepienie przeciw grypie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca, hospitalizacji i śmierci.
Według wyników badań opublikowanych przez Indiana University School of Medicine kobiety z zaburzeniami psychicznymi mają mniejsze szanse na badania mammograficzne w porównaniu z kobietami bez takich problemów.
Tai chi jest skutecznym sposobem na zmniejszenie symptomów depresji u osób starszych wynika z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles.
Urazy mózgu mogą spowodować zmniejszenie produkcji melatoniny - hormonu, który reguluje rytm biologiczny, w tym sen, wykazują nowe badania.
Fakt, iż praca zawodowa wpływa na styl życia potwierdziły badania przeprowadzone przez naukowców. Okazało się, że najbardziej korzystna jest praca elastyczna czasowo.
Leptyna to hormon, który odpowiedzialny jest m.in. za kontrolę naszego apetytu. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych sugerują, że wysoki poziom tego hormonu w organizmie powiązany jest ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju Choroby Alzheimera.
Jak pokazują wyniki badania przeprowadzonego przez Urząd m.st. Warszawy warszawiacy pomalowaliby stołeczne tramwaje w „słoneczne" - żółte i czerwone barwy, odrzucając tym samym ciemne i szare kolory.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe