Liczba wyników: 988
Ból brzucha stanowi dyskomfort, który może być objawem wielu chorób układu pokarmowego lub błędów żywieniowych. Jest to jedna z najczęstszych dolegliwości zgłaszanych lekarzom podstawowej opieki zdrowotnej.
Każdy kto ma w domu „chrapacza” ma świadomość, jak irytujące mogą to być dźwięki dla jego bliskich. Zanim jednak obarczymy chrapiącego o nieustanne uprzykrzanie nam życia, powinniśmy namówić go na wizytę u lekarza, zwłaszcza gdy cierpi na chroniczne zmęczenie, kłopoty z koncentracją i poranne bóle głowy. W takiej sytuacji chrapanie może być sygnałem poważniejszych problemów ze zdrowiem.
W 2025 r. aż 2,7 mld ludzi, czyli co czwarta osoba na świecie, może cierpieć z powodu nadwagi lub otyłości. W Polsce z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się już 62 proc. mężczyzn i 46 proc. kobiet (GUS), a co o piąty Polak jest otyły. Głównymi przyczynami otyłości są brak aktywności fizycznej i zła dieta.
Rak nie pojawia się z dnia na dzień. Nowotwory potrafią rozwijać się w organizmie ludzkim latami, nie dając przy tym żadnych objawów. Dlatego tak istotną rolę odgrywa profilaktyka: badania i zdrowy styl życia. Z informacji podanych przez World Cancer Research Fund International wynika, że prawie 40 proc. przypadków nowotworów można byłoby uniknąć. Październik tradycyjnie poświęcony jest walce z rakiem piersi, dlatego to dobry moment, aby przypomnieć o działaniach, które mogą zminimalizować ryzyko zachorowania na ten i inne rodzaje nowotworu.
Kurczak Czkmeruli, pierożki Chinkali, sos Adżika i chrupiące Chaczapuri z serem. Kuchnia kaukaska to zdrowa i przyjemna odmiana od burgerów, potraw włoskich czy dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Jest unikalnym połączeniem smaków, których nie spotkamy w żadnej innej kuchni. Niezwykłe dania składają się z wyjątkowych kompozycji składników: aromatycznych przypraw, mięs, a także regionalnych owoców i warzyw. Sprawdź, co warto zjeść, by zasmakować smaków prawdziwej kuchni kaukaskiej.
Kolejne badania wskazują na silny wpływ zanieczyszczeń powietrza na zdrowie. Dotychczas wykazano m. in., że zwiększa ryzyko chorób serca, demencji, raka płuc, etc. Do tej listy należy też dopisać teraz raka jamy ustnej.
Dieta śródziemnomorska od jakiegoś czasu święci triumfy, dowiedziono bowiem, że pomaga uchronić się przed chorobami serca, demencją, osłabieniem kości, rozwojem określonych nowotworów, symptomami depresji. Do tej listy można dodać również zapobieganie osłabieniu i utracie wzroku.
W powszechnym rozumieniu wegetarianizm funkcjonuje jako dość restrykcyjna dieta, stąd też zapewne ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników. Dla tych, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie choćby jednego obiadu bez mięsa, zapewne trudno będzie przyjąć fakt, że od wegetarian można nauczyć się kilku zasad związanych ze sposobem odżywienia, ze względu na jego prozdrowotne właściwości.
70 procent wszystkich śmierci jest spowodowanych chorobami niezakaźnymi. Najbardziej śmiercionośne są nowotwory, choroby układu krążenia, przewlekłe choroby układu oddechowego i cukrzyca, wynika z brytyjskiego raportu Światowej Organizacji Zdrowia za lata 2000-2016.
Brak ruchu, stres, nieprawidłowa dieta, używki – to główni winowajcy, odpowiedzialni za problemy kardiologiczne Polaków. W dzisiejszym artykule skupimy się na odżywianiu, okazuje się bowiem, że nasze serce nie może żyć przede wszystkim bez magnezu i potasu – a szacuje się, że ponad 60% z nas cierpi na niedobory przynajmniej jednego z tych pierwiastków.
Nostalgia – jeśli się nią cechujesz, lepiej dbasz o relacje z innymi