Liczba wyników: 11772
Niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Odkryto też, że alkohol w umiarkowanych dawkach miał związek z długoterminowym osłabioną sygnalizacją stresu w mózgu. Jak się wydaje, ten wpływ na systemy stresu w mózgu w znacznym stopniu odpowiada za osłabienie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych obserwowane u osób rozważnie raczących się alkoholem.
Kurkumina, naturalny związek występujący w kurkumie będącej popularną w Azji przyprawą, może pomóc w eliminacji niektórych wirusów.
Co ludzie zrobiliby z dodatkowym czasem, gdyby podano im pigułkę przedłużającą życie? Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Queensland, spędziliby go głównie z rodziną.
Bycie otyłym znacznie zwiększa rozwoju zaburzeń psychicznych. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych, przy czym kobiety są bardziej narażone niż mężczyźni, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu.
Histerektomia (zabieg usunięcia macicy) podwaja ryzyko uporczywych uderzeń gorąca i nocnych potów, nawet jeśli zachowane zostają jajniki.
Zarówno niedowaga, jak i nadwaga mogą wpływać na wiek, w którym kobiety doświadczają menopauzy.
Diety niskowęglowodanowe są obecnie modne, jednak ograniczenie węglowodanów może oznaczać problemy z sercem. Według medyków z American College of Cardiology, osoby, które dostarczają niewielką część dziennej dawki kalorii z węglowodanów, takich jak zboża, owoce i warzywa bogate w skrobię, są znacznie bardziej narażone na migotanie przedsionków.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Aktywność fizyczna może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, także u osób z wysokimi genetycznymi predyspozycjami rozwoju tej choroby.
Długotrwała ekspozycja na niski poziom ołowiu, kadmu i arsenu poprzez powszechnie używane artykuły gospodarstwa domowego, powietrze, wodę, glebę i żywność ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.