Liczba wyników: 3720
Na liście noworocznych postanowień bardzo często umieszczamy plany związane z poprawą zdrowia i wyglądu. Większość z nich niestety kończy się na nieudanych próbach realizacji. Co zatem zrobić, żeby tym razem osiągnąć sukces?
Czy wiesz, które ze świątecznych potraw są najbardziej kaloryczne, a które możemy smakować bez obaw o naszą figurę? Zapraszamy na przegląd najpopularniejszych świątecznych przysmaków dokonany wspólnie z dietetykiem.
Czy konieczne jest siadanie do zastawionego dwunastoma potrawami stołu dokładnie w momencie, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka? Coraz więcej Polaków decyduje się na spędzenie świąt za granicą. Warto więc poznać inne obyczaje świąteczne.
Dwudziesta piąta rocznica ślubu jest srebrna, złotym określa się pięćdziesięcioletni staż małżeński, a jubileusz sześćdziesięciu wspólnie przeżytych lat nazywa się diamentowym. Jednakże, trudnym może być znalezienie tak cennego kruszcu lub kamienia, który byłby stosowny na nazwę dla dziewięciu dekad małżeństwa - tyle lat przeżyli ze sobą Yang Shengzhong i Jin Jifen.
Wybierając ryby do świątecznych potraw warto zwrócić uwagę na ich wielkość, zapach oraz właściwości odżywcze. Nie wszystkie bowiem gatunki są zdrowe i nadają się do częstego spożywania.
W większości polskich rodzin stanowi obowiązkowe wigilijne danie - smażony, w galarecie, po żydowsku... Jego łuski trzymane w portfelu mają przynieść pomyślność w nadchodzącym roku. Nie wszyscy wiedzą, że na naszych świątecznych stołach karp króluje zaledwie od kilkudziesięciu lat.
Jad węża może być wykorzystywany do opracowania leku na raka, mówią naukowcy z Hong Kongu. Testy białka pochodzącego z jadu grzechotnika wykazały, może ono zmniejszyć rozmiar guzów jelita grubego u myszy nawet o 28% w ciągu miesiąca.
Jeśli osoby chore na cukrzycę walczą jednocześnie z depresją, mają wyższe ryzyko kolejnej dolegliwości - demencji. Pacjenci z cukrzycą typu 2 są dwa razy bardziej narażeni na rozwój demencji w trzy do pięciu lat po rozpoznaniu depresji w porównaniu z diabetykami, którzy nie cierpią na depresję.
Refluks żołądkowo-przełykowy jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Codzienne objawy tej choroby występują u 10% osób populacji krajów wysoko rozwiniętych, a raz na tydzień nawet u 20%. Objawy choroby obniżają jakość życia i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Bagatelizujemy objawy, a tymczasem nieleczony refluks może mieć fatalne skutki.
Witaminy to związki organiczne, warunkujące prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w żywych organizmach. Niedobór witamin może prowadzić do pogorszenia samopoczucia i spadku energii wywołanych przez zaburzenia w prawidłowym metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.