Liczba wyników: 3677
Naukowcy pracujący pod kierunkiem Akademii Medycznej w Wiedniu, Austria, zidentyfikowali nowy gen o nazwie VPS35, który ma wpływ na chorobę Parkinsona. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie American Journal of Human Genetics pokazują, że ten gen jest zmutowany u osób cierpiących na chorobę Parkinsona, przez co staje się on szóstym z kolei, który powiązano z tym schorzeniem neurologicznym i trzecim dominującym.
Według przeprowadzonej niedawno ankiety największymi zmartwieniami zdrowotnymi ludzi z pokolenia baby boomers są nowotwory oraz utrata pamięci spowodowana demencją. Tymczasem to nie te choroby najbardziej zagrażają dojrzałym Amerykanom.
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Z nowych badań Zakładu Epidemiologii Nowotworów przy University of Oxford wynika też, że dieta wegetariańska jest również dobra dla zapobiegania choroby uchyłkowej jelit, częstego zaburzenia jelit.
Przewlekłe zmęczenie może stanowić objaw fibromialgii lub tocznia. Bóle brzucha i utrata masy ciała to jedne z symptomów mukowiscydozy lub choroby trzewnej (celiakii). Wielu ludzi cierpi na choroby trudne do zdiagnozowania. Poniżej siedem z tych, które nierzadko sprawiają lekarzom problemy w dokładnym rozpoznaniem, bowiem ich objawy są niespecyficzne.
Choroby serca, cukrzyca, zapalenie kości i stawów – to tylko część schorzeń, które towarzyszą otyłości. Przez nadmiar kilogramów cierpi nie tylko ciało ale i dusza. Otyłość może wywoływać depresję i kompleksy niższości. Który rodzaj dolegliwości jest bardziej groźny?
Film - arcydzieło, który szuka odpowiedzi na najważniejsze pytanie ludzkości – jaki jest sens życia? Duet najlepszych aktorów naszych czasów (Brad Pitt i Sean Penn) w filmie legendarnego twórcy kina – Terrence’a Malicka („Cienka czerwona linia”).
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest rozpoznawany u około 20% ludzi, w większości u kobiet. Jak rozpoznać ZJD? Jakie są jego przyczyny? Czym leczyć?
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Wakacyje to tradycyjnie czas wzmożonych wyjazdów na urlop. Co roku rośnie liczba turystów z naszego kraju, którzy za cel swoich urlopowych wojaży obierają zagraniczne kurorty lub decydują się na przygodę życia w odległych, tropikalnych zakamarkach świata.
Wypicie kieliszka czerwonego wina i zjedzenie kostki gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet aż o 54 proc. – do takich wniosków doszli niedawno naukowcy. Może być to najprzyjemniejsza z dotychczasowych terapii.