Liczba wyników: 9156
Jeśli uważasz, że jesteś w stanie pozostać zdrową, aktywną osobą na starość, jest znacznie bardziej prawdopodobne, że tak właśnie będzie - obiecują uczeni z Oregon State University. Sposób myślenia o tym, jacy będziemy w podeszłym wieku, pozwala przewidzieć, jak dokładnie będziemy się wówczas mieli
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.
Praca zmianowa i nieregularne harmonogramy obowiązków zawodowych mogą powodować wiele problemów zdrowotnych i osłabiać naszą obronę przed infekcjami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na University of Waterloo.
Osoby o rudych włosach (ale także zwierzęta z rudą sierścią) wykazują mają niższą wrażliwość na odczuwanie określonych rodzajów bólu, mówią pracownicy Massachusetts General Hospital (MGH).
Stres psychospołeczny - zwykle wynikający z kłopotów w radzeniu sobie w trudnych warunkach - może się nasilać, prowadząc do wysokiego ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca.
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
Wzmacniająca mózg odporność psychiczna, w tym zdolność do przezwyciężenia uporczywej samotności, może zrównoważyć wcześniejszy uszczerbek i obniżyć ryzyko rozwoju demencji w późniejszym życiu. Ci, którzy pozbyli się osamotnienia, byli lepiej chronieni poznawczo niż ci, którzy nigdy nie czuli się samotni.
Choroba Alzheimera postępuje szybciej u kobiet niż u mężczyzn. Według badaczy z Uniwersytetu w Lund w Szwecji, wynika to z tego, że białka tau, odpowiadające za rozwój choroby, gromadzą się szybciej u kobiet właśnie.
Ze statystyk Światowej Organizacji Zdrowia wynika że w 2016 roku, 39 procent ludzi dorosłych na całym świecie miało nadwagę. Jednocześnie miliony chcą schudnąć i aby to osiągnąć, potrzebne są ćwiczenia fizyczne. Teraz postanowiono sprawdzić, jaki wpływ ma sport na nawyki żywieniowe.
Sproszkowane kakao podawane myszom karmionym produktami wysokotłuszczowymi pomogło osłabić choroby wątroby u tych gryzoni.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe