Liczba wyników: 4835
O chorobach reumatycznych, ich diagnozowaniu i leczeniu rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Witoldem Tłustochowiczem, Krajowym Konsultantem w dziedzinie reumatologii.
Każdy wiek ma swoje prawa. Proces starzenia się wiąże się ze nieuniknionymi zmianami i trzeba umieć na nie odpowiedzieć, by zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Niedawno rekomendowaliśmy określone produkty żywnościowe, teraz czas na dietetyczne rady dla mężczyzn.
Hemoroidy - a precyzyjniej „choroba hemoroidalna" - to najczęściej występujące schorzenie proktologiczne i jedną z najpowszechniej występujących dolegliwości współczesnej cywilizacji. Na rozwój choroby wpływa siedzący tryb życia, dieta uboga w błonnik, bogata za to w alkohol i ostre przyprawy.
Damiana obejmuje gatunki Turnera diffusa i Turnera aphrodisiaca. Należy do rodziny Turneraceae i rośnie dziko głównie w subtropikalnych regionach Ameryki i Afryki. Jest szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie jako lek na kaszel, środek moczopędny oraz afrodyzjak.
Picie kawy to poranny rytuał, sposób na spędzenie czasu ze znajomymi, chwila relaksu, etc. Dla wielu stanowi nieodłączny element codziennej rutyny. I słusznie. Wielu ekspertów chwali napój za jego różnorodne właściwości prozdrowotne. Z drugiej strony, zaznacza się, że kawa nie powinna być swobodnie rekomendowana wszystkim. Co więcej, rozmaite jej formy mogą zaprzepaścić dietetyczne wysiłki.
Upływ czasu oznacza zmiany funkcjonowania organizmu i dotyczy to nie tylko np. powstawania zmarszczek czy modyfikacji w sposobie widzenia - całe ciało podlega prawom procesu starzenia się, także libido. Oto, jakich zmian doświadczają mężczyźni.
Większości ludzi nie trzeba namawiać do skosztowania tego trunku. Po piwo chętnie sięgają zarówno młodzi, jak i dojrzali ludzie. Podobnie, jak u naszych zachodnich sąsiadów, na stałe zagościło przy określonych świętach i wydarzeniach. Pite z umiarem przydaje różnych korzyści prozdrowotnych. Zobacz, dlaczego warto od czasu do czasu zaserwować sobie kufel piwa.
Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina. Posiada też niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. O czym mowa?
20 marca w Muzeum Narodowym w Warszawie została otwarta wystawa dzieł jednego z najwybitniejszych malarzy polskich drugiej połowy XIX wieku - Aleksandra Gierymskiego. Obejrzeć na niej można niemal wszystkie obrazy mistrza, w tym słynną "Pomarańczarkę".
Jak wynika z badań zaprezentowanych na spotkaniu American Heart Association, odpowiednie zachęcanie do korzystania z ziół i przypraw - zamiast soli - powoduje znaczące zmniejszenie konsumpcji sodu.