Liczba wyników: 10473
Samotność jest coraz powszechniejszym problemem, zwłaszcza jeśli chodzi o ludzi starszych. Jak pokazują statystyki, w Anglii osamotnienie odpowiada za 18 proc. przypadków depresji wśród osób po 50-tym roku życia.
Japończycy uważają, że stan skrajnej izolacji społecznej jest bardziej powszechny niż sądzono i stąd dobrze jest w klarowny sposób zdefiniować ten problem, by poprawić jego leczenie na całym świecie. Określili to zjawisko jako „hikikomori".
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę jedzą określone produkty spożywcze, może być tak samo istotna dla ich dobrego samopoczucia, jak wielkość oraz kaloryczność porcji.
Od dawna wiadomo, że stres zwiększa podatność na problemy zdrowotne, jak również wpływa na zdolność rozwiązywania problemów i kreatywność. Jednak metody zapobiegania powiązanym zagrożeniom i skutkom były mniej klarowne. Teraz wiemy więcej.
Utrata słuchu spowodowana starzeniem się, hałasem i niektórymi lekami przeciwnowotworowymi oraz antybiotykami była nieodwracalna, ponieważ nie potrafiono zmodyfikować komórek tak, by przekształcały się w niezbędne do słyszenia komórki czuciowe ucha zewnętrznego i wewnętrznego.
Ci, którzy przyjmują leki moczopędne i inhibitory układu renina-angiotensyna (RAA) z powodu nadciśnienia, powinni zachować ostrożność przy stosowaniu ibuprofenu.
Nieinwazyjna technologia dźwiękowa, którą opracowano na Uniwersytecie Michigan, rozbija guzy wątroby u szczurów, niszczy komórki rakowe i pobudza układ odpornościowy, co pomaga zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się nowotworu.
Osoby z wyższym poziomem przeciwutleniaczy we krwi mogą być mniej narażone na rozwój demencji.
Naukowcy twierdzą, że pozytywny stan umysłu - czyli poczucie szczęścia - ma wpływ na geny. W Centrum Psychoneuroimmunologii Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles sprawdzono, jak pozytywny stan mentalny oddziałuje na ekspresję ludzkich genów.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami