Liczba wyników: 5036
21 września to Światowy Dzień Osób z Chorobą Alzheimera. Tego dnia na całym świecie eksperci koncentrują swoje wysiłki na podnoszeniu świadomości na temat choroby Alzheimera i demencji.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.
Blisko trzy tygodnie, mnóstwo wydarzeń, wielu uczestników. Od bicia Rekordu Guinessa, po zawody sportowe, konkursy i bezpłatne badania lekarskie. tegoroczne Dni Seniora we Wrocławiu obfitują w wydarzenia. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Policjanci prowadzą postępowanie dotyczące mięsa zakażonego włośnicą. 38-letni mieszkaniec Radomia przyniósł próbki mięsa dzika do sanepidu i poprosił inspektorów o jego zbadanie. Jednak nie czekając na wynik badania mięso sprzedał. Zakażone mięso najprawdopodobniej trafiło do restauracji w Warszawie i okolicach. Spożycie mięsa zakażonego włośnicą może być śmiertelne.
Ponad 18 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, który jest drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem zwiększającym ryzyko zawału serca, który jest przyczyną prawie połowy wszystkich zgonów w naszym kraju. Niestety w dalszym ciągu w Polsce nie ma rozwiązań, które zmieniłyby te wysokie statystyki. Z badań wynika, że duża część osób nie jest świadoma swojego stanu, dlatego tak ważna jest edukacja jeśli chodzi o profilaktykę pierwotną i wtórną. A edukacja, jak sądzi prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii WUM w Warszawie, mogłaby w tej kwestii wiele zmienić.
Palący diabetycy narażają się na szczególnie wysokie ryzyko problemów zdrowotnych.
Fotel czycha na twoje zdrowie poprzez ten prosty fakt, że przesiadujesz w nim wiele godzin dziennie. Długi czas spędzany w pozycji siedzącej sprzyja przewlekłym chorobom, a nawet śmierci.
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
To, jaki styl życia prowadzisz, w dużej mierze zależy od tego, z kim się związałeś/aś. Niby nic dziwnego, ale ten wpływ jest naprawdę bardzo duży i dotyczy także stanu zdrowia, mówią badacze.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia