Liczba wyników: 12164
Na Uniwersytecie Alabamy wykazano u seniorów poprawę składu ciała, dystrybucji tłuszczu i zdrowia metabolicznego w odpowiedzi na ośmiotygodniową dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.
Pacjenci z chorobami serca, którzy zmagają się z koszmarami sennymi, są pięć razy bardziej narażeni na depresję lub lęk, a także częściej doświadczają trudności ze snem.
Różne czynniki fizyczne i emocjonalne mogą wpływać na naszą zdolność do zapamiętywania informacji przez całe życie. Okazuje się, że pewną rolę wśród nich odgrywa optymizm - wspomaga pamięć.
Złamanie kości powoduje utratę gęstości tkanki kostnej w całym ciele, nie tylko w pobliżu miejsca złamania, ostrzegają lekarze.
Praktykowanie medytacji ma związek z niższym ryzykiem sercowo-naczyniowym.
Niedostateczna ilość wody sprawia, że ludzie czują się ospali i doświadczają bólu głowy. To jednak nie wszystko, nowe badanie przeprowadzone na Penn State wskazują, że może to też skutkować osłabieniem zdolności poznawczych.
Śmiech ma związek ze zdrowym funkcjonowaniem naczyń krwionośnych, przekonują badacze z University of Maryland. Jak się wydaje, śmiech powoduje rozszerzenie tkanki tworzącej wewnętrzną wyściółkę naczyń krwionośnych, śródbłonka, dzięki czemu lepszy jest przepływ krwi.
Starsze kobiety, które jedzą więcej warzyw, cechują się zdrowszymi tętnicami szyjnymi.
Osoby starsze w zamożnych krajach spożywają średnio więcej alkoholu niż ich rówieśnicy z krajów o średnich dochodach. Zwykle starzenie się sprzyja ograniczeniu ilości wypijanego alkoholu, ale następuje ono w różnym tempie i na różnym poziomie.
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami