Liczba wyników: 9156
Istnieje związek między apetytem i wskaźnikiem śmierci osób starszych w danym okresie. Osoby, które zmagają się zaburzeniami apetytu, są bardziej narażone na wcześniejszą śmierć, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer Szewie.
Opieka nad zwierzakiem domowym może zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią eksperci z Baylor College of Medicine w Houston.
Ludzie z wyższą masą mięśniową (i kobiety, i mężczyźni) rzadziej umierają z powodu chorób serca, ale wydaje się też, że kobiety mające nieco większą ilość tkanki tłuszczowej - niezależnie od ilości mięśni - są bardziej chronione przed śmiercią z powodu wspomnianych niż panie z mniejszą ilością tłuszczu w organizmie.
Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie - w ten sposób nie tylko poprawisz swoje zdrowie fizyczne, ale i osłabisz poziom doświadczanego stresu.
Uczucie wdzięczności i radości okazuje się być jednym z podstawowych „składników" dobrego życia. Według psychologów umiejętność jej wyrażania przekłada się na wzrost poczucia szczęścia.
Wsparcie innych ma przeciwbólowe działanie, nawet bez kontaktu fizycznego czy rozmowy, mówią eksperci z Uniwersytetu Wysp Balearów.
Przewiduje się, że na całym świecie do roku 2050 nawet 152 miliony ludzi zachoruje na chorobę Alzheimera. Jak dotąd nie ma leków, które mogłyby w istotny sposób zapobiec rozwojowi tej formy demencji i odwrócić zaburzenia funkcji poznawczych. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że odpowiedni styl życia i dbanie o zdrowie naczyń krwionośnych ma korzystny wpływ na ogólną wydajność poznawczą. Okazuje się, że dobrostan psychiczny i osłabianie wpływu stresu, np. poprzez praktykowanie medytacji, może osłabić wiele czynników ryzyka choroby Alzheimera.
Więcej kawy w codziennej diecie to niższe ryzyko przedwczesnej śmierci, mówią hiszpańscy kardiolodzy.
Żal może wywoływać wysoki poziom stanu zapalnego, który prowadzi do śmierci, mówią uczeni z Uniwersytetu Rice.
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe