Liczba wyników: 5047
Proces starzenia się jest nieunikniony, jednak prowadząc aktywny tryb życia można odsunąć w czasie jego negatywne skutki. Warto więc zadbać o sprawność fizyczną i skorzystać z zajęć aqua aerobiku, które są świetną alternatywą dla ćwiczeń gimnastycznych.
To, jaki zmienia się rodzaj naszego poczucia humoru, może być związane z rozwojem demencji, wynika z najnowszych badań.
„Oponka" na brzuchu to powszchna niedoskonałość sylwetki. Mają ją również osoby o normalnej wadze ciała. Tymczasem okazuje się, że może być bardzo niebezpieczna. Z badań wynika, że ci, u których tłuszcz w dużej mierze obejmuje okolice talii, mogą być narażeni na wyższe ryzyko wcześniejszej śmierci niż ludzie z nadwagą lub otyłością.
Ciągła senność, ospałość oraz brak sił do życia to zmora dotykająca niejedną osobę. Wszystkie te dolegliwości zwykle są objawami zwykłego niewyspania, jednak często kryje się za tym coś znacznie poważniejszego. Wśród powodów nieustannego zmęczenia może się też znaleźć nieprawidłowa dieta.
Na świecie choruje na nią ok. 210 mln osób, w Polsce – ok. 2 mln, ale jedynie u 20 proc. jest ona rozpoznawana i odpowiednio leczona. Jak przewiduje WHO, w 2020 r. będzie jedną z trzech najczęstszych przyczyn zgonów. Z czego wynika tak ogromna liczba zgonów, czy i jak można im zapobiegać?
Jeśli chcesz schudnąć bez głodzenia się czy stosowania wymagających diet, spróbuj dodać garść nasion roślin strączkowych do codziennego jadłospisu.
W latach 2005-2011 przyjmowano do szpitali rocznie od 2557 do 5026 pacjentów zatrutych tlenkiem węgla. Koszt zdrowotny zatruć CO w Polsce wyraża się tysiącami osób tracącymi zdrowie i życie wskutek znanej i możliwej do uniknięcia trucizny. Skąd się bierze czad i dlaczego jest tak niebezpieczny?
Powszechny w Afryce napój na bazie czerwonokrzewu cechuje się oryginalnym smakiem i świetnie gasi pragnienie oraz ma ważne prozdrowotne właściwości. Teraz do tej listy należy dodać możliwość wspomgania procesu odchudzania.
W okresie jesiennym specjaliści często mówią o tym, jak ważna jest witamina D i zalecają, by ją suplementować. Przejściowa moda czy nowy trend? Okazuje się, że ani jedno, ani drugie. Lekarze potwierdzają: witamina D, wcześniej stosowana głównie po to, aby zapobiegać krzywicy, odgrywa wiele znaczących ról w naszym ciele.
Różnie reagujemy na stres. Jedni nie chcą jeść i myśl o posiłku wywołuje u nich mdłości, inni nie mogą zaprzestać poszukiwań w lodówce przekąsek, które „pomogą" jakoś przetrwać trudny okres. Liczniejsza jest ta druga grupa, a ponieważ takie zachowanie prowadzi do jeszcze poważniejszych kłopotów (np. z nadwagą i otyłością), warto się temu przeciwstawić. Trzeba mieć dobry plan, by walczyć z „zajadaniem" stresu.