Liczba wyników: 3459
Z życia należy cieszyć się w każdym wieku – radzą specjaliści. Niestety często bywa tak, że wraz z upływem czasu stajemy się coraz mniej towarzyscy, zrezygnujemy z dotychczasowych zainteresowań i pasji.
Wrzesień to I Ogólnopolski Miesiąc Walki z Niedosłuchem realizowany w ramach kampanii społecznej „Usłyszeć świat - usłysz wszystkie odcienie dźwięków”. Szacuje się, że w Polsce nawet 6 milionów osób może mieć różne problemy ze słuchem, a niemal milion powinno nosić aparaty słuchowe. Z niedosłuchem boryka się co piąty mieszkaniec Ziemi mający 55 lat, co czwarty 65 – latek i co trzecia osoba mająca więcej niż 75 lat.
Uprawianie sportu przeciwdziała wielu schorzeniom, poprawia samopoczucie i podnosi poziom zadowolenia z życia. Aby czerpać z niego przyjemność, trzeba zwrócić uwagę na dobór dyscypliny dostosowany do możliwości i potrzeb organizmu. Rodzajem aktywności polecanej wszystkim, bez wyjątku, jest chodzenie. To jeden z nielicznych rodzajów rekreacji, który nadaje się znakomicie dla ludzi w każdym wieku, o zróżnicowanej kondycji.
Jak wynika z najnowszych badań CBOS wśród słuchaczy Radia Maryja dominują osoby starsze, wierzące i praktykujące.
Wszyscy chcielibyśmy jak najdłużej cieszyć się sprawnością i zdrowiem. W zachowaniu kręgosłupa w dobrej kondycji pomóc może przestrzeganie kilku zasad.
Cellulit to przypadłość, z którą zmaga się około 80% kobiet. Nie jest chorobą, może natomiast być objawem tego, że nieprawidłowo dbamy o nasze ciało. Istotą cellulitu jest nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej czego efektem są fałdy i zgrubienia na powierzchni ud, pośladków oraz bioder. Przypadłość tę można pokonać, albo przynajmniej zminimalizować.
Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.
Torebka – przedmiot, bez którego nie potrafimy się obejść. Rekordzistki mają nawet po kilkadziesiąt różnych torebek przeznaczonych na różne okazje. Wiemy doskonale, że dobrze dobrana torebka może „zrobić” strój, podobnie jak ta niewłaściwa potrafi zniweczyć cały efekt, jaki chciałyśmy osiągnąć.
Po prawie dwunastu latach badań, w których uczestniczyło ponad 25 tysięcy kobiet, stwierdzono, że u kobiet cierpiących na niektóre migreny czterokrotnie rośnie ryzyko wystąpienia udaru. Winnym jest gen, który nazwano MTHFR. Wyniki badań opublikowano w piśmie „Neurology”.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki pozwalają sądzić, że aspiryna może korzystnie wpływać na stan kości.