Liczba wyników: 11969
Nowe badania pokazały, że wczesne objawy infekcji COVID-19 różnią się w zależności od grupy wiekowej oraz między mężczyznami i kobietami. Odmienności te są najbardziej zauważalne między osobami z grupy 16 - 59 lat w porównaniu z pacjentami w wieku powyżej 60 lat. Inne objawy mają też mężczyźni w porównaniu z kobietami w początkowych stadiach infekcji COVID-19.
Jedzenie pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku.
Zazwyczaj o stresie i lęku myśli się jako o negatywnych doświadczeniach, jakkolwiek jednak mogą osiągać niebezpieczny poziom, psychologowie od dawna wiedzą, że nie tylko nie da się ich uniknąć, ale i często odgrywają pomocną rolę w codziennym życiu.
Wraz z wiekiem mózg „płaci" za zwiększone obciążenie serca, ponieważ z biegiem lat duże tętnice organizmu sztywnieją, powodując uszkodzenie m. in. najmniejszych naczyń krwionośnych w mózgu.
Kawa jest raczej kojarzona z korzyściami dla zdrowia mózgu i całego organizmu, teraz jednak odkryto, że jej większe ilości mogą nie służyć działaniu naszego umysłu.
Osoby, które właśnie rozpoczynają leczenie nadciśnienia, mogą zażywać leki dwóch różnych klas - inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE) i blokery receptora angiotensyny (ARB). Jak się okazuje, typ ARB rzadziej wywołuje działania niepożądane.
Szacuje się, że 30 proc ludzi doświadcza bezsenności, a nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Columbia sugeruje, że częściowo można za to winić dietę.
Istnieje związek między nagłą śmiercią sercową i częstą chorobą serca znaną jako wypadanie płatka zastawki mitralnej, która dotyka około 12 na tysiąc osób na całym świecie.
Według pracowników Uniwersytetu w Adelajdzie mięso we współczesnej diecie przydaje nadwyżki energii i przyczynia się do globalnego problemu otyłości.
Jeśli w organizmie brakuje cynku, może to przyczyniać się do nadciśnienia. Wszystko przez zmianę sposobu, w jaki nerki radzą sobie z sodem.