Liczba wyników: 5036
Trudno jest określić, która choroba pojawia się jako pierwsza, ale bez wątpienia istnieje dość ścisły związek pomiędzy depresją a łuszczycą.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.
Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.
Wychodzenie na piwo może służyć nie tylko zacieśnianiu więzów towarzyskich, ale i mieć dobry wpływ na zdrowie. Co ciekawe, dotyczy to pań.
Gdy wzrasta codzienne spożycie owoców i warzyw (które nie są bogate w skrobię), zmniejsza się ryzyko przybierania na wadze.
Masz objawy depresji? Szukaj pomocy. Nie sądź, że seniorski wiek wiąże się z tą chorobą w sposób naturalny.
Stosowanie odpowiedniej diety pomaga zapobiegać niedożywieniu, jak również szeregowi chorób i niezakaźnych dolegliwości. Jednak wzrost produkcji żywności przetworzonej, szybka urbanizacji i zmiany w stylu życia doprowadziły do niekorzystnych zmian wzorców żywieniowych. Ludzie jedzą teraz więcej pokarmów bogatych w tłuszcze, cukry i sól, a wielu nie je wystarczająco dużej ilości owoców, warzyw i błonnika, informuje WHO i radzi, jak leiej się odżywiać.
Gdybyśmy jedli więcej ryb, rzadziej chorowalibyśmy na depresję. Ryzyko zachorowania spada o 17 proc. u osób jedzących większe ilości ryb.
Jeśli tabletki na nadciśnienie zażywa się przed snem, a nie rano, nie tylko obniża się ciśnienie krwi, ale i można zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia