Liczba wyników: 3503
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Ponad milion osób rocznie w Polsce jest hospitalizowanych z powodu chorób układu krążenia, a blisko dziewięć milionów cierpi na nadciśnienie tętnicze. Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego po latach intensywnych badań naukowych udowodnił, że bioflawonoidy - przeciwutleniacze zawarte w aronii - pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.
Ludzie otyli nierzadko są uważani za takich, którym brak silnej woli i dlatego nie potrafią utrzymać odpowiedniej wagi. To niekoniecznie prawda, przekonują uczeni. Wina może leżeć po stronie funkcjonowania komórek mózgowych.
Witaminę D trzeba wreszcie „zadenuncjować", bo choć każdy wie, że jej potrzebuje, to rzadko zdaje sobie w jakich dawkach i dlaczego.
Zmarł znany specjalista z zakresu żywienia, twórca słynnej diety zwaną od jego nazwiska dietą Montignaca. Miał 66 lat.
Nowe badania opublikowane w bieżącym wydaniu BMJ (wcześniej British Medical Journal) wskazuje, że zielone warzywa liściaste mogą znacznie zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Atrakcyjność i pewność siebie, jakie daje nam ładny wygląd i dobre samopoczucie, to czynniki sukcesów w życiu osobistym i zawodowym. Jak je osiągnąć?
Wraz z jesienią dopada nas, jak co roku, znaczne osłabienie. Zarówno fizyczne jak i psychiczne. Nawet najbardziej wytrwali, ostatecznie opadają z sił, czują się pozbawieni chęci do działań. Otaczająca nas przyroda marnieje, a nasz stan zdrowia często jest jej odzwierciedleniem.
28 sierpnia rozpocznie się VII edycja Festiwalu Kultury Żydowskiej „Warszawa Singera" organizowanego przez Fundację Shalom. Legendarny klarnecista i saksofonista Giora Feidman, wybitni kantorzy Yakov Lemmer, Benzion Miller, Jakob Motzen, Alberto Mizrachi, najznakomitsi dyrygenci Krzysztof Penderecki i John Axelrod, niezwykły duet Nigela Kennedyego i Kroke, najlepsi muzycy polskiej i światowej awangardy: Raphael Rogiński, Mitch and Mitch, Kruzenstern & Parahod, wirtuozi muzycznej improwizacji: Boris Malkovski i Paweł Szamburski... to tylko niektóre przewidziane pozycje programowe.
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.