Liczba wyników: 12164
W badaniach na muszkach owocowych odkryto, że szeroki wybór produktów może przyspieszyć starzenie się i skrócić życie owadów.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że istnieje związek pomiędzy religijnością i satysfakcją z życia. Jaki jest jednak „sekretny składnik" religii, który czyni ludzi szczęśliwszymi?
Osoby starsze, które posiadają większą liczbę członków rodziny lub mogą liczyć na towarzystwo bliskich, cechują się niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.
Placówki publiczne, takie jak szkoły, domy opieki, czy szpitale mogą odgrywać kluczową rolę w zapewnieniu ludziom zdrowej żywności i zapobieganiu nawet 8 milionom zgonów rocznie spowodowanych stosowaniem niezdrowej diety
Regularne picie niewielkich ilości alkoholu zwiększa ryzyko migotania przedsionków.
Badanie z udziałem ponad 8 tysięcy uczestników wykazało, że ci, w rodzinach których ktoś chorował na cukrzycę, cechują się o 26 proc. wyższym ryzykiem wystąpienia stanu przedcukrzycowego.
Istnieje silny związek pomiędzy przestrzeganiem tzw. diety MIND oraz diety śródziemnomorskiej a późniejszym rozwojem choroby Parkinsona.
Odkryto związek między słabszą sprawnością fizyczną i podwyższonym ryzykiem wystąpienia łuszczycy, choroby autoimmunologicznej, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Trening i ukończenie pierwszego maratonu „odwraca" starzenie się głównych naczyń krwionośnych. Starsi i wolniejsi biegacze zyskują największe korzyści.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami