Liczba wyników: 3851
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
„W nadchodzących dziesięcioleciach Unia Europejska stanie w obliczu wyzwań związanych ze starzeniem się społeczeństwa. Istnieją trzy główne czynniki, które tłumaczą ten trend:. utrzymujący się niski współczynnik dzietności, wzrost długości życia i pokolenie wyżu demograficznego, które wkrótce zacznie osiągać wiek emerytalny", czytamy w roczniku Eurostatu z 2010 roku.
Neurolodzy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa ujawniają, dlaczego osoby starsze mają problemy z zapamiętywaniem nowych rzeczy. Wraz z ze starzeniem się mózg nie jest w stanie tak skutecznie jak niegdyś przetwarzać nowych informacji, ponieważ określone ścieżki w mózgu ulegają degradacji.
Coraz częściej media donoszą o pogłębiającej się luce pokoleniowej. Społeczeństwa się starzeją - rodzi się coraz mniej dzieci a jednocześnie długość życia znacznie się wydłuża. Z tym problemem mierzą się już dziś nie tylko rządy państw, systemy emerytalne czy opieka zdrowotna, ale również właściciele firm.
Standard życia jest wyższy niż kiedykolwiek i ludzie żyją dłużej. Według Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC) możemy teraz liczyć na 78 lat życia w porównaniu z 72 odnotowanymi w latach 80. XX w. Europejczycy dożywają również do nieco ponad 60 lat w dobrym zdrowiu i bez upośledzeń wpływających na codzienne zajęcia - według przygotowanego przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) raportu pt. "Zdrowie i opieka zdrowotna w zarysie: Europa 2010". Pytanie, jakie się pojawia, brzmi: czy ludzie mogą żyć w zdrowiu dłużej?
Nawet niewielka „nadwyżka" tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha lub bioder może podwoić ryzyko śmierci u pacjentów z chorobą wieńcową serca. Badacze z Mayo Clinic w USA odkryli, że nawet niewielki „brzuch piwny" lub tzw. muffin top, tj. fałda brzuszna, boczki lub wałki tłuszczu, narażają na znacznie większe ryzyko niż w przypadku, gdy tkanka tłuszczowa kumuluje się w innych miejscach ciała.
Ubiegłej nocy zanotowano najniższą temperaturę jaka wystąpiła w maju od czasu rozpoczecia prowadzenia pomiarów. W Toruniu temperatura spadła aż do -7,1 stopnia. Dotychczasowy majowy rekord zimna to temperatura - 6,3 stopnia, zanotowana w 1953 roku w Lęborku.
W ostatnich 11 latach ponad 3 mln 200 tys. Polaków podjęło pracę za granicą. Zdecydowana większość, bo 2 mln 450 tys. osób, zrobiła to po wejściu naszego kraju w struktury UE. Obecnie szacuje się, że w Europie, poza granicami Polski pracuje 1mln 200 tys. Polaków. Od 1 maja swoje rynki pracy otworzyły dla Polaków Niemcy i Austriacy.
Naukowcy odkryli, że w sposób podobny do podziału ludzi według grupy krwi, możemy sklasyfikować się również według typu jelita. W artykule opublikowanym w czasopiśmie Nature, międzynarodowy zespół pracujący pod kierunkiem naukowców z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Niemczech wykazał, że mikrobiologiczne markery genetyczne są powiązane z cechami takimi jak wiek, płeć i wskaźnik masy ciała.
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami