Liczba wyników: 12258
Osobowość ma wpływ na układ odpornościowy, a on na nasze szanse na długowieczność, mówią uczeni University of Limerick w Irlandii.
Gdy poziom pyłków w powietrzu są wyższe, obserwuje się zwiększone wskaźniki infekcji SARS-CoV-2, ostrzegają eksperci z Politechniki w Monachium (TUM) i Helmholtz Zentrum.
Za tzw. efekt jo-jo, czyli odzyskiwanie dawnej wagi po okresie chudnięcia, odpowiadają określone hormony.
Uczeni z University of Georgia odkryli, że wysokotłuszczowa dieta wzbogacona olejem bawełnianym bardzo poprawiła profile cholesterolu.
Badania pokazują, że chociaż ateiści i wierzący współdzielą wartości moralne np. te związane z ochroną osób bezbronnych, ci pierwsi rzadziej wspierają promowanie spójności grupy i są bardziej skłonni do oceniania moralności działań na podstawie ich konsekwencji.
Nadciśnienie przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych u osób i w średnim, i w starszym wieku.
Osoby ze stanami zapalnymi przyzębia są bardziej narażone na wystąpienie poważnych incydentów sercowo-naczyniowych, ostrzegają specjaliści z Forsyth Institute i Harvard University.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Espresso, latte, po irlandzku, niezależnie od tego, jaka kawę lubisz, jeśli pijesz jej bardzo dużo, możesz mieć problemy z sercem, ostrzegają eksperci.
Uczeni z University of Missouri ustalili, że starsze osoby, które są właścicielami psów, czerpią korzyści z więzi, które tworzą ze swoimi czworonogami, ale też częściej spacerują. Regularne chadzanie z psem wiąże się z niższym wskaźnikiem masy ciała, mniejszą liczbą wizyt u lekarza i częstszymi ćwiczeniami.