Liczba wyników: 5596
Picie alkoholu i jedzenie przetworzonego mięsa, takiego jak to w parówkach czy kiełbasie, sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka.
Cząsteczka NADPH może znacznie przyhamować starzenie się.
Katar w czasie alergii jest wynikiem reakcji na substancje, które dla przeciętnej osoby nie są niebezpieczne, ale organizm alergika traktuje je jako szkodliwe i uruchamia mechanizmy obronne. Błona śluzowa nosa reaguje obrzękiem i znacznie zwiększa się produkcja wydzieliny, początkowo wodnistej, później, gdy upośledzeniu ulega działanie układu śluzowo – rzęskowego, katar może stać się gęsty i utrudniać oddychanie.
Screening stanu zdrowia – o tym dość zagadkowo brzmiącym sformułowaniu zrobiło się niedawno głośno dzięki Ewie Chodakowskiej. Popularna trenerka postanowiła wykonać go prewencyjnie i w ten sposób „prześwietlić” swój organizm od stóp do głów, a przy okazji zachęcić fanów do zdrowotnej profilaktyki. Na czym polega taki „przegląd” i dlaczego o badaniach powinniśmy pamiętać nawet wtedy, gdy czujemy się świetnie?
Wiele zaburzeń i chorób ma źródło w niewystarczającej ilości określonych składników odżywczych w organizmie. Może się to wiązać zarówno z ich brakiem lub małą ilością w diecie, jak również ze zmniejszonym ich przyswajaniem lub zwiększonym wydalaniem z organizmu. Przyczyną tych ostatnich są nabyte, często rozwijające się w związku z predyspozycjami genetycznymi zaburzenia, które zdiagnozować można z pomocą badań laboratoryjnych.
W ciągu kilkudziesięciu lat liczba osób w wieku 65+ podwoi się. Będą oni potrzebowali fachowej opieki i dedykowanych produktów ubezpieczeniowych. Jednak przygotowanie odpowiedniej oferty to nie wszystko. Towarzystwa ubezpieczeniowe mają przed sobą wiele pracy.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej obniża ryzyko udaru mózgu.
Osoby w po pięćdziesiątce i sześćdziesiątce mogą uzyskać korzyści z codziennego zażywania kwasu acetylosalicylowego, ale ci, którzy zaczynają przyjmować ten lek po pięćdziesiątce, mogą liczyć na najlepszą profilaktykę zawału serca, udaru mózgu i raka okrężnicy.
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Brytyjczycy mawiają: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" (An apple a day keeps the doctor away). Nie bez podstawy - jabłka zawierają dużo związków, które pomagają zachować dobre zdrowie chroniąc przed rozwojem wielu chorób. Teraz odkryto, że owoce te mogą przedłużyć życie starszych kobiet.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami