Liczba wyników: 5036
20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy. Eksperci podkreślają, że najważniejsza jest profilaktyka - styl życia może istotnie obniżyć ryzyko choroby.
Światowa populacja gwałtownie się starzeje, pisze Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) i podaje 10 faktów dotyczących tego zagadnienia.
Tłuszcz z wątroby dorsza jest szczególnie cenny ze względu na działanie chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Chociaż raz w tygodniu powinno się jeść tłuste ryby, mówią eksperci - dzięki temu można liczyć na lepszą ochronę serca.
Regularna aktywność fizyczna nie tylko pomaga dbać o kondycję, ale również chroni przed grypą, której sezon właśnie trwa.
Naukowcy poszukujący szczepionki przeciw malarii dla ochrony kobiet w ciąży odkryli, że białko wytwarzane przez pasożyty wywołujące malarię, może z dużą skutecznością pomóc w walce z nowotworami.
W Szpitalu Klinicznym w Warszawie przy ul. Banacha została otwarta najnowocześniejsza w Polsce sala zabiegowa, wyposażona w dwupłaszczyznowy angiograf do diagnostyki i interwencyjnych zabiegów wewnątrznaczyniowych. Urządzenie pozwoli obniżyć dawkę promieniowania przyjmowaną przez pacjentów oraz poważnie zwiększyć precyzję wykonywanych zabiegów.
Dziś, 15 października, na całym świecie obchodzony jest Dzień Białej Laski, nazywany także Dniem Niewidomych. W tym roku stowarzyszenia: Retina AMD Polska, Polski Związek Niewidomych oraz Stowarzyszenie AMD zorganizowały konferencję okulistyczną dla pacjentów pt. „Rozproszyć mrok”, na której wybitni lekarze opowiedzieli o takich schorzeniach, jak jaskra, zwyrodnienie plamki związanego z wiekiem (AMD), zaćma czy cukrzycowy obrzęk plamki oraz wskazali możliwości, aby ustrzec się przed utratą widzenia z powodu tych schorzeń.
Warto raczyć się lampką wina do kolacji, to może być korzystne także dla osób chorujących na cukrzycę.
Już niewielkie dawki resweratrolu, substancji zawartej np. w winogronach, pomaga uchronić się przed rakiem jelita.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia