Liczba wyników: 4890
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 od co najmniej dekady, cechują się znacznie wyższym ryzykiem wystąpienia udaru niedokrwiennego, odkryli uczeni z Centrum Medycznego Columbia w Nowym Jorku.
Otyłość w średnim wieku może być czynnikiem ryzyka wcześniejszego rozwoju choroby Alzheimera.
Każdy od czasu do czasu się czymś niepokoi, ale lęk może stać się trwałym elementem życia i wówczas znacznie obniża jego jakość. Zobacz, w jaki sposób przejawia się zaburzenie, które łączy w sobie strach, niepewność i brak poczucia bezpieczeństwa.
Miliony ludzi na całym świecie wykonują pracę, która wymaga od nich pozostawania w pozycji stojącej przez dość długi czas, więc są narażeni na ryzyko znacznego i długotrwałego zmęczenia mięśni kończyn dolnych.
Stosuj dietę bogatą w potas - dzięki temu możesz osłabić problem z nadciśnieniem.
Chorwacja to nie tylko nadmorskie plaże, które latem przyciągają tłumy turystów. Również poza sezonem można tam w pełni wypocząć w spokojnej, sielskiej atmosferze. Chorwacja oferuje turystom piękne miejsca, ciekawe imprezy i wiele innych atrakcji przez okrągły rok. Istnieje co najmniej kilka powodów, dla których warto odwiedzić ten niezwykły kraj w najbliższych miesiącach.
Zwykle mężczyźni cechują się dobrze zachowaną rozrodczością do 70. roku życia, gdyż seksualność z upływem czasu i zmianami hormonalnymi, w okresie andropauzy maleje, ale całkowicie nie zniknie. Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem należy regularnie wykonywać podstawowe, jak i rozszerzone badania.
Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w, wolno przyswajany przez organizm, cukier złożony.
Dodawanie do diety oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko raka piersi o kilkadziesiąt procent.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami