Liczba wyników: 4931
29 października obchodziliśmy Światowy Dzień Udaru Mózgu promowany przez World Stroke Organization.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
W najbliższą środę 4 listopada o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprezentuje seniorom kolejny film z cyklu Dojrzałe Kino. Tym razem na miłośników filmu dokumentalnego czeka produkcja „Sól ziemi”, która portretuje życie i twórczość znanego fotografika Sebastião Salgado.
W najbliższy czwartek 29 października o godzinie 11.00 wystartują spotkania Klubu Seniora w warszawskim kinie Iluzjon Filmoteki Narodowej. Cykl „Złoty wiek komedii” złożony z ośmiu spotkań poświęconych przemianom tego gatunku, zainauguruje film „Gorączka złota” w reżyserii Charlesa Chaplina.
“Opowiedz mi babciu”, “Opowiedz mi dziadku” to czeskie bestsellery wydawnicze, które właśnie trafiają do Polski. Są to wyjątkowe pamiętniki, służące do zapisywania wspomnień babć i dziadków, przekazywania tradycji rodzinnych i łączenia pokoleń.
29 października obchodzony jest Światowy Dzień Udaru Mózgu, ustanowiony przez World Stroke Organization (WSO). Ma on uświadamiać, jak groźnym zjawiskiem jest udar mózgu i jego konsekwencje, ale przede wszystkim, jak do niego nie dopuścić. W tym roku Fundacja Udaru Mózgu nagłaśnia kampanię "Stop migotaniu" przypominając, że to migotanie przedsionków jest jedną z najgroźniejszych przyczyn udaru mózgu, z którą na szczęście można skutecznie walczyć.
WHO szacuje, że cukrzyca dotyka prawie 60 milionów Europejczyków, z czego prawie 3 miliony stanowią Polacy. Dla pacjentów diabetologicznych oprócz stałego leczenia i zrównoważonej diety bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na skuteczność terapii jest aktywność fizyczna. Sport nie tylko pozwala choremu na kontrolę masy ciała, ale przede wszystkim regulację poziomu cukru we krwi.
Da się schudnąć dzięki jedzeniu zdrowej żywność i zmniejszeniu ilości cukrów w diecie. Uprawianie sportu nie przyniesie takich efektów, mówią niektórzy dietetycy.
Jedzenie przetworzonego mięsa, parówek, kiełbasek, boczku, etc., może prowadzić do raka jelita grubego. Co więcej, już sam nadmiar czerwonego mięsa także jest prawdopodobną przyczyną choroby, twierdzą eksperci Światowej Organizacji Zdrowia.
Osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu, są bardziej narażone na ból lub zmiany struktury ścięgna.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami