Liczba wyników: 14341
Kiedy ludzie są w złym nastroju, mogą szybciej dostrzec niespójności w tym, co czytają.
Uważa się, że uzależnienie od leków rozwija się przez relatywnie długi okres czasu. Proces ten obejmuje zarówno strukturalne, jak i funkcjonalne zmiany w komórkach nerwowych mózgu, które jednak wciąż pozostają niedostatecznie poznane. W każdym razie już pojedyncza dawka leku lub alkoholu jest wystarczająca, by wywołać początkowy etap uzależnienia.
Arbuz może pomóc osłabić skutki niewłaściwego odżywiania się.
Zielona herbata może zapobiegać śmiertelnemu zaburzeniu głównej tętnicy organizmu. Na Uniwersytecie w Kioto odkryto, że tętniak aorty brzusznej - stan, w którym główna tętnica staje się zbytnio rozciągnięta i wzdęta - rozwijał się rzadziej u szczurów, którym podawano określony polifenol, główny składnik zielonej herbaty.
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Palacze w średnim wieku znacznie częściej deklarują osłabienie pamięci i dezorientację niż osoby niepalące, a prawdopodobieństwo pogorszenia funkcji poznawczych jest niższe u tych, którzy zrezygnowali z palenia, nawet jeśli zrobili to niedawno.
Kilka minut masażu znacznie poprawia stan psychiczny i fizyczny. Eksperci z Uniwersytetu w Konstancji przekonują, że ludzie osiągają wyższy poziom psychicznego i fizjologicznego odprężenia już po dziesięciu minutach masowania. Już krótkie działanie terapeutyczne może znacznie zmniejszyć stres poprzez pobudzenie głównego mechanizmu relaksacyjnego organizmu - przywspółczulnego układu nerwowego (PNS).
Popularne w kuchni zioła - oregano i rozmaryn - zawierają dużo zdrowych związków i okazuje się, że mogą działać w podobny sposób, jak leki przeciwcukrzycowe na receptę.
Z powodu popularności diet niskowęglowodanowych lub bezwęglowodanowych, „skromny" ziemniak nierzadko jest pomijany na korzyść innych warzyw. Niesłusznie.
Osoby z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2 są podatne na próchnicę. Na Rutgers University postanowiono wyjaśnić, dlaczego. U diabetyków odnotowuje się zmniejszoną wytrzymałość i trwałość szkliwa oraz zębiny, twardej substancji znajdującej się pod szkliwem.