Liczba wyników: 5036
29 października obchodziliśmy Światowy Dzień Udaru Mózgu promowany przez World Stroke Organization.
Statystyki mówią, że nawet połowa z nas cierpi z powodu nieświeżego oddechu. Czy wystarczy zainwestować w odświeżające cukierki, by pozbyć się przykrego zapachu z ust? Okazuje się, że halitozy nie warto maskować. Kluczem do pozbycia się kłopotliwej dolegliwości jest odkrycie przyczyny problemu i odpowiednie leczenie. Sprawdź, skąd bierze się nieświeży oddech.
Łuszczyca dotyka około 5 procent populacji Starego Kontynentu, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. 29 października przypada Światowy Dzień Chorego na Łuszczycę. To doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na codzienne problemy osób zmagających się z tym schorzeniem, którego przyczyny powstawania wciąż pozostają nieznane.
Jedzenie przetworzonego mięsa, parówek, kiełbasek, boczku, etc., może prowadzić do raka jelita grubego. Co więcej, już sam nadmiar czerwonego mięsa także jest prawdopodobną przyczyną choroby, twierdzą eksperci Światowej Organizacji Zdrowia.
Oczy to nie tylko „zwierciadło duszy", ale i świetne „narzędzie diagnostyczne". Okazuje się, że z wyglądu oczu można odczytać niektóre choroby.
Nasze dziąsła to partner na całe życie, o którego musimy dbać i troszczyć się w zdrowiu i chorobie. Gdy zaniedbamy ich higienę, odpłacą się zaczerwienieniem, nadwrażliwością, stanami zapalnymi, a nawet paradontozą, która jest najgorszym scenariuszem dla naszych dziąseł. Jak o nie dbać, by pozostały zdrowe i stanowiły mocny fundament dla naszych zębów?
Jest bogata w białka, błonnik, żelazo, magnez i witaminę B2 - kwinoa staje się coraz popularniejszym produktem w naszych kuchniach. Umieszczenie jej w diecie może chronić organizm przed chorobami serca, cukrzycą, migrenami i problemami jelitowymi. Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego sięgają po nią osoby z celiakią i te, które stosują modną obecnie dietę bezglutenową.
Udar mózgu każdego roku dotyka w Polsce około 70 tysięcy osób, w tym prawie połowa pacjentów do końca życia zmaga się z większą lub mniejszą niepełnosprawnością. Jednym z częstych następstw udaru, obok paraliżu, jest afazja, czyli utrata zdolności mowy. Kluczową rolę w powrocie chorego do sprawności odgrywa profesjonalna rehabilitacja.
Problem estetyczny czy poważna choroba, czy sport chroni przed żylakami, a może wystarczy stosować specjalne rajstopy? Na przewlekłą niewydolność żylną choruje w Polsce 42 procent społeczeństwa, a wciąż nie mamy wystarczającej świadomości na ten temat.
Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia