Liczba wyników: 3337
„Jedz smacznie i zdrowo" to akcja edukacyjno-promocyjna, którą firma Nestlé prowadzi od 2008 roku. Obejmuje ona m.in. spotkania z ekspertami żywieniowymi oraz dystrybucję materiałów informacyjnych w wybranych sieciach handlowych. Wszystko po to, by zwiększyć wiedzę Polaków na temat prawidłowego żywienia i budowania zbilansowanej diety.
Cera może być tłusta, sucha, mieszana (i taka występuje najczęściej), normalna, ale przy tym także odwodniona - i to bez względu na to, do jakiej kategorii pierwotnie należy. Odwodnienie skóry jest znacznie bardziej powszechnym zjawiskiem, niż mogłoby się wydawać - doświadcza jej w jakimś stopniu nawet 98% populacji.
Otręby pszenne charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk). Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.
Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Dzięki licznym składnikom odżywczym są szeroko polecane, powinny w jakiejś formie stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.
Przed nami upalne, letnie dni. Przygotowując się do sezonu wakacyjnego dbamy o naszą sylwetkę i wygląd skóry, ale często zapominamy o włosach. Wystarczy jednak kilka minut każdego dnia, by nasze włosy wyglądały pięknie i zdrowo.
Jak co roku, w maju obchodzimy Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu. Tegoroczny trwa od 11- go do 17-go maja. Przedsięwzięcie ma na celu przybliżenie Polakom wegetarianizmu oraz walkę z mitami na temat jego stosowania.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
- Zanim przy kolejnym obiedzie sięgniesz po solniczkę, zastanów się czy warto lepszy smak lub kulinarne przyzwyczajenia przedkładać nad zdrowie - ostrzega Sharon O'Brien z seniorlivingabout.com
Każdego dnia mamy mnóstwo rzeczy, o których należy pamiętać. Jak w natłoku obowiązków nie zapomnieć o racjonalnym i zdrowym odżywianiu?
Wiosna niesie za sobą ponad czterokrotnie wyższe ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych, niż jesień. Co robić, aby wzmocnić układ immunologiczny i ograniczyć możliwość wiosennego przeziębienia?