Liczba wyników: 12743
Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.
Aż połowa starszych pacjentów przyjmowanych do szpitali i innych placówek opieki zdrowotnej jest niedożywiona. Ma to poważne konsekwencje dla danej osoby w postaci niepotrzebnego cierpienia, gorszej jakości życia i wyższego ryzyka przedwczesnej śmierci. Dostarczanie odpowiedniej ilości i jakości składników odżywczych może złagodzić te problemy.
Uczeni z Uniwersytetu Illinois w Chicago obalają cztery powszechne mity na temat bezpieczeństwa postu przerywanego, jednej z najpopularniejszych obecnie diet, która umożliwia utratę wagi bez liczenia kalorii.
Zbadano pięć cech osobowości - neurotyczność, ekstrawersję, sumienność, ugodowość i otwartość - oraz ich powiązania ze stanami rozwijającymi się przed demencją, zwanymi motorycznym ryzykiem poznawczym i łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.
Dominujące ekstremalne nawyki żywieniowe obejmujące ograniczanie węglowodanów i tłuszczów wpływają na średnią długość życia.
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Poczucie samotności ma silniejszy negatywny wpływ na pamięć niż nawet izolacja społeczna, chociaż obydwa zjawiska stanowią znaczne ryzyko dla starzejącego się społeczeństwa.
W pewnych okolicznościach neurotyczność może być korzystna dla zdrowia.
Jeśli zarówno rodzice, jak i dziadkowie cierpieli na ciężkie zaburzenie depresyjne (major depressive disorder, MDD) wiązało się z większym ryzykiem wystąpienia tej choroby u wnuków.
Mężczyźni w średnim wieku ze stanem przednadciśnieniowym, charakteryzujący się wysokim poziomem gniewu - tendencją do odczuwania gniewu w różnych sytuacjach - są narażeni na zwiększone ryzyko rozwoju nadciśnienia i choroby niedokrwiennej serca.