Liczba wyników: 4041
Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Jakkolwiek nie ustalono jego zalecanej dziennej dawki, niedobór może skutkować rozmaitymi problemami zdrowotnymi.
Angelina Jolie zdecydowała o poddaniu się zabiegowi podwójnej prewencyjnej mastektomii. Przyczyną decyzji aktorki jest obawa przed rakiem, na którego zmarła jej matka.
Wbrew powszechnemu przekonaniu celiakia nie jest alergią, z której można się wyleczyć. To choroba wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. Może ujawnić się u dziecka tuż po pierwszym spożyciu przez nie posiłku z glutenem, ale może także dać o sobie znać u ludzi w średnim wieku i starszych.
Warzywa, które zawierają nikotynę, w tym papryka, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Ryzyko rozwoju otępienia stopniowo wzrasta wraz z wiekiem. Poza tym jednak na wystąpienie demencji oddziałują: historia choroby w rodzinie, styl życia, określone choroby, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, czy wysoki poziom cholesterolu, a także depresja.
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Jak informują uczeni z Uniwersytetu Islandii w Reykjaviku, wyniki ich badań sugerują, że istnieje związek pomiędzy kłopotami ze snem a rozwojem raka prostaty.
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.
Uwaga miłośnicy grilla. Przygotowywanie mięsa w wysokiej temperaturze, przedłużanie procesu gotowania lub pieczenia, może sprawić, że posiłek stanie się ryzykowny - w przyrządzonej w ten sposób potrawie mięsnej znajdują się substancje, które mogą powodować raka, ostrzegają eksperci.
Astma oskrzelowa jest przewlekłą, zapalną chorobą dróg oddechowych, spowodowaną najczęściej alergią. W ostatnich latach częstość jej występowania gwałtownie rośnie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) choruje na nią 300 milionów ludzi, a szacuje się, że w ciągu następnych 15 lat liczba ta może wzrosnąć o kolejne 100 milionów. Najwięcej zachorowań występuje w krajach rozwiniętych (np. Wielka Brytania, Australia, Szwecja, Finlandia), a najmniej (1 proc.) wśród Eskimosów i Japończyków. W Polsce astmę ma 4 mln osób.