Liczba wyników: 3391
British Nutrition Foundation (BNF) opublikowała raport na temat tradycyjnych potraw europejskich, do którego dołączono także przepisy. Praca stanowi część finansowanego ze środków unijnych projektu EUROFIR (Sieć zasobów informacyjnych na temat potraw europejskich), którego celem jest opracowanie źródła pełnej informacji na temat potraw. Prezentowane dane stanowić będą przegląd potraw spożywanych w całej Europie.
Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi. Pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.
Gdy minie już oszołomienie spowodowane zabawą sylwestrową, nadchodzi czas na snucie planów na kolejny rok. Jak co roku obiecujemy sobie rzucenie palenia, więcej ruchu i stratę kilku kilogramów. Co zrobić, aby na obietnicach się nie skończyło?
Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze włosy to żywe tkanki. Owszem ta ich część, która nas ozdabia jest częścią martwą, ale u nasady włosy żyją i mają się dobrze - pod warunkiem, że o nie odpowiednio dbamy.
Temperatury na zewnątrz wskazują, że na dobre zawitała do nas zima. W tym okresie zaczynamy się cieplej ubierać, zakładając liczne warstwy odzienia. Warto pamiętać także o naszych włosach, które również odczuwają zmianę pogody. Co zrobić, aby nasze włosy były piękne i gęste także zimą?
To co jemy - i jak jemy - ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale też wydajność w pracy i sprawność procesów myślowych. Nie wspominając o sile do wykonywania codziennych obowiązków.
Wielu z nas kojarzy zimę wyłącznie z grypą. Faktycznie, wśród infekcji związanych z tą porą roku największe zagrożenie niesie ze sobą właśnie grypa. Co roku występują nowe jej odmiany, wirus mutuje, z roku na rok staje się też silniejszy i coraz bardziej oporny na stosowane leki. Czy mimo to zima musi kojarzyć się z grypą i strachem przed zachorowaniem? Niekoniecznie.
Dla poprawienia smaku, wyglądu oraz trwałości produktów spożywczych dodaje się do nich szereg składników chemicznych nazywanych potocznie dodatkami E. Składniki E powszechnie uznawane są za bezpieczne. Czy jednak na pewno tak jest?
Cierpisz na zgagę, odczuwasz nudności i bóle żołądka? Dolegliwości układu pokarmowego dotykają wiele osób. Dlatego niektóre środki, jak krople żołądkowe czy preparaty na zgagę na stałe zagościły w domowych apteczkach.
Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu. Przedstawiamy kilka rad, jak przygotować zdrowe świąteczne menu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami