Liczba wyników: 6216
Około 360 mln ludzi na całym świecie cierpi z powodu utraty słuchu. To ponad 5 procent naszej ziemskiej populacji, tymczasem przynajmniej połowie tych przypadków można było zapobiec. Taka jest diagnoza postawiona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), która od lat prowadzi kampanię na rzecz poprawy tej sytuacji, w tym obchodząc 3 marca Światowy Dzień Słuchu.
Nie bądź malkontentką i oglądaj świat przez różowe okulary. Dzięki temu będziesz mogła liczyć na dłuższe życie. Kobiety, które nie popadają w pesymizm i pielęgnują nadzieję na lepsze jutro, cechują się niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu raka, choroby serca, choroby układu oddechowego lub infekcji.
Kiedy pod koniec i tuż po zimie pacjenci w aptece zaczynają narzekać na zmęczenie, osłabienie, senność i brak energii – wiadomo, że właśnie nadeszło... Przesilenie wiosenne, medycznie również nazywane zespołem wiosennego zmęczenia dotyczy wielu z nas. Przychodzi znienacka i może trwać nawet do kilku tygodni, ale na szczęście nie jest groźne. W zasadzie jest to sygnał, który wysyła nasz organizm, że sobie z czymś nie radzi, czegoś prawdopodobnie mu brakuje.
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Co roku na raka jelita grubego zapada ponad 14 tys. Polaków, z czego ponad 9 tys. umiera. Tymczasem, dzięki badaniom przesiewowym ryzyko zgonów można zmniejszyć nawet o 65 procent - podkreślają specjaliści.
Zima i przedwiośnie to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na szczególną próbę. Chociaż wygląda na to, że w tym roku syberyjskie mrozy już nam nie grożą, to musimy pamiętać, również taka łagodna pogoda o tej porze roku bywa zdradliwa i szczególnie sprzyja infekcjom. Podpowiadamy więc, jak ustrzec się przed niechcianym przeziębieniem stosując domowe sposoby i naturalne produkty.
Dużo śpisz, a i tak budzisz się zmęczona, ciągle marzniesz, masz problemy z koncentracją, utrzymaniem wagi, a twoje włosy łamią się i wypadają na potęgę? A może wręcz odwrotnie – jesteś ciągle nerwowa i nadpobudliwa, szybko się męczysz i nieustannie jest ci gorąco? Przebadaj tarczycę. Ten gruczoł, choć niepozorny, ma ogromny wpływ na cały nasz organizm.
Czujesz, że zaczyna cię łamać, masz gorączkę, bóle głowy, stawów, mięśni, jesteś osłabiony i zaczyna cię męczyć katar i kaszel? To może być przeziębienie, a nawet grypa! Czy istnieje prosty sposób, żeby zapobiec atakowi wirusów? Tak – jednym z nich jest zdrowa dieta. Prawidłowe żywienie może wyposażyć organizm w cenne elementy, takie jak witaminy, które wspierając odporność, pomogą w budowaniu tarczy ochronnej przed wirusami i infekcjami.
Obecnie na świecie blisko 300 milionów ludzi choruje na cukrzycę. W Polsce liczba chorych wynosi już 2,5 mln, a co najmniej jedna trzecia z nich nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma problem zdrowotny. Szacuje się, że w przeciągu 10-15 lat liczba diabetyków i osób zagrożonych chorobą może zwiększyć się dwukrotnie. Co ważne, nieleczona cukrzyca może prowadzić do poważnych powikłań.
Ludzie pozostający w małżeństwie mają niższy poziom kortyzolu (hormonu stresu) niż ci, którzy nigdy wcześniej nie byli w związku małżeńskim lub już nie są.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami