Liczba wyników: 7801
Żądlą, bzyczą, dokuczają, uczulają... Komu z nas owady nie dały się we znaki, zwłaszcza latem? Ochronę przed nimi zapewnią nowoczesne preparaty oraz stacjonarne urządzenia w postaci np. moskitier czy lameli. Jak znaleźć skuteczny sposób na walkę z uciążliwymi insektami?
Jak wynika z ankiet przeprowadzonych pod nadzorem University of Michigan, wbrew stereotypom, seniorzy są dość aktywni seksualnie.
Wystarczy jeść już jedną pomarańczę dziennie, aby znacznie osłabić ryzyko utraty wzroku z powodu zwyrodnienia plamki żółtej.
Nadciśnienie to jedna z najpowszechniejszych dolegliwości, które mogą prowadzić do zagrażających życiu chorób i zdarzeń sercowo-naczyniowych. Okazuje się, że nie pozostaje też bez wpływu na nasze zdolności poznawcze - zbyt wysokie ciśnienie w starszym wieku zwiększa ryzyko rozwoju demencji.
Udar mózgu to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. Najczęstsze są udary niedokrwienne (85%). Ryzyko wystąpienia takiego udaru rośnie aż pięciokrotnie u pacjentów z migotaniem przedsionków, arytmią charakterystyczną dla wieku podeszłego. Warto wiedzieć, jak się chronić przed powikłaniami migotania przedsionków i uniknąć udaru mózgu.
Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mają zwiększone ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Jeśli brakuje ci potasu, organizm nie może normalnie funkcjonować. Sprawdź, jak rozpoznać niedobory tego pierwistka (hipokalemii).
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie owoce mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Jeśli chodzi o minerały, bez których nie może obejść się nasz organizm, najczęściej wymienia się wapń, żelazo i magnez. Bez wątpienia pierwiastki te są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, jednak nie są jedynymi, których nasze ciało bardzo potrzebuje. Szarą eminencją wśród minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest potas.
Nietolerancja glutenu daje podobne objawy, co celiakia, ale nie są to te same choroby. Celiakia jest poważnym autoimmunologicznym schorzeniem, które może doprowadzić do niebezpiecznych uszkodzeń układu pokarmowego, nietolerancja zaś nie ma podłoża w działaniu układu odpornościowego organizmu i nie skutkuje uszkodzeniami żołądkowo-jelitowymi. Oto najczęstsze symptomy tej dolegliwości.