Liczba wyników: 4958
Świadomość Polaków dotycząca odżywiania stale rośnie. Dlatego coraz częściej szukamy produktów, które są naturalne. Jak podkreślają dietetycy – im bliżej natury, tym czujemy się zdrowsi. Stąd tak popularne stały się ekobazary czy targi śniadaniowe oferujące żywność najwyższej jakości. Jeśli chcemy czuć się dobrze w swoim ciele powinniśmy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone. Podobnie jest z kawą. Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając.
Pożądanie nie ustaje wraz z wiekiem. Ludzie dojrzali i starsi nie stają się aseksualni wraz z wiekiem. Z drugiej strony, prawdą jest, że życie seksualne się zmienia i zmiany te mogą powodować określone problemy. Zobacz, jakie choroby i dlaczego wpływają na seksualność.
Metformina, lek powszechnie przepisywany osobom z cukrzycą, ma pozytywny wpływ na bakterie jelitowe.
Osób cierpiące na chorobę Alzheimera, które codziennie piją lampkę wina (bądź równowartość dwóch do trzech jednostek alkoholu), są znacznie mniej narażone na wcześniejszą śmierć niż ci, którzy piją więcej lub są abstynentami.
Bez względu na to, co nas niepokoi: kryzys migracyjny, niebezpieczeństwo wojny, czy też może bardziej osobiste problemy rodzinne lub w pracy, pomóc może medytacja bądź mdolitwa. Dzięki nim osłabisz stres.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Co łączy talent i kardiologię? Porównanie na pierwszy rzut oka zaskakujące. Okazuje się jednak, że informacje o obu tych odległych dziedzinach każdy z nas ma zapisane w kodzie DNA. To z niego możemy wyczytać jakie mamy zdolności fizyczne i artystyczne oraz jakich chorób kardiologicznych powinniśmy się wystrzegać. Współpraca biotechnologów, genetyków oraz dietetyków zaowocowała rewolucyjnym spojrzeniem na kwestię wykorzystania zawartych w ludzkim genomie informacji do poprawy naszego życia.
Jeśli cierpisz na chorobę zwyrodnieniową stawów, możesz poprawić jakość swojego życia dzięki określonym zmianom w stylu życia. Dobra dieta, zmniejszenie wagi i regularna aktywność fizyczna sprawi, że zwiększysz swoją mobilność oraz poprawisz zdrowie.
Zbyt wysoka masa ciała może osłabić zdolności poznawcze, w tym pamięć.
W powszechnym mniemaniu jaja nie powinny stanowić stałego elementu codziennej diety, bo może to być niekorzystne dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że nie szkodzą.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia