Liczba wyników: 18290
Badacze z Cornell University w Ithace odkryli, w jaki sposób przekształcić komórki nabłonka jelit w producentów insuliny.
Regularne jedzenie pistacji może pomóc uchronić się przed cukrzycą. Dotyczy to także osób, u których proces rozwoju tej choroby jest w toku.
Regularne przyjmowanie probiotyków, takich jak te zawarte w niektórych jogurtach lub suplementach, może pomóc złagodzić podwyższone ciśnienie krwi.
Dermokosmetyki, czyli kosmetyki apteczne są coraz częściej wybierane przez Polaków do pielęgnacji skóry. Obecnie są już niewiele droższe od produktów drogeryjnych.
W USA 1 na 10 zgonów wśród osób dorosłych jest związany z nadmiernym spożyciem alkoholu, wynika z danych Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez zespół naukowców z Uniwersytetu w Padwie, wiara w transcendentny byt hamuje rozwój choroby Alzheimera.
Niemal 40 proc. pacjentów cierpiących na chroniczny ból pleców mogłoby być skutecznie leczonych antybiotykami, uważają duńscy naukowcy.
Jedzenie drobiu, ryb, oliwy z oliwek, które stanowią główne elementy diety śródziemnomorskiej, pozwala ochronić się przed demencją.
Ludzie, którzy deklarują wysoki poziom stresu w codziennym życiu, są bardziej narażeni na rozwój choroby serca w porównaniu do pozostałych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami