Liczba wyników: 4963
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
Lekarze i dietetycy przy każdej okazji podkreślają znaczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Najnowsze badania dostarczają kolejnych argumentów przemawiających za wzbogaceniem jadłospisu o zielone dodatki. Warzywa o ciemnozielonym kolorze są jednymi z najzdrowszych.
Nowotwór to choroba całych rodzin, nie tylko w odniesieniu do tego, że genetyczne uwarunkowania mają wpływ na ryzyko rozwoju raka, ale w tym sensie, że oddziałuje na zdrowie członków rodziny pacjenta.
Osoby, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, są bardziej zagrożone ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i nowotworów oraz innych powodów, wynika z badania opublikowanego w Archives of Internal Medicine.
Winogrona stały się ostatnio hitem dietetycznym. Wszystko dlatego, że zawierają ważny składnik - resweratrol. Oto, jak działa.
Większość badań dotyczących gospodarki hormonalnej dojrzałych mężczyzn skupia się na niedoborze testosteronu. Jak się jednak okazuje, wyższy poziom męskiego hormonu również stanowi zagrożenie dla panów w dojrzałym wieku.
Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, która część ziarna stosowana jest do wypieku chleba - twierdzi zespół, badający wykorzystanie pożywienia pełnoziarnistego w zapobieganiu chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Film "Odlot" został nowym liderem amerykańskiego box office. Bohaterem nowej animacji Pixara jest 78-letni Carl Fredricksen, którego marzeniem jest podróż do RPA. W celu urzeczywistnienia planu, Carl przywiązuje do swojego domu tysiące balonów, które następnie unoszą jego posiadłość w przestworza.
Naukowcy z Kanady i Indii twierdzą, że opracowali lek, który może ochronić m.in. przed zawałem i udarem mózgu - pisze „Lancet".
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.