Liczba wyników: 721
Coraz lepiej znamy się na kawie. Koneserzy rozmawiają o mieszankach, aromacie, nutach smakowych i kolorze cremy. Wciąż jednak popełniamy gafy, które mogą prowadzić do nieporozumień między klientem a obsługą lokalu. Jakie błędy mają miejsce najczęściej?
Multitasking, czyli wielozadaniowość, została uznana za ważną zaletę i w pracy, i w domu. Okazuje się jednak, że wcale nie pozwala zrobić czy osiągnąć więcej, prowadzi do rozkojarzenia i osłabia produktywnosć.
Wielu ludzi ma tendencję do częstego zmaartwiania się, co osłabia jakość ich życia, zazwyczaj więc raczej radzi się, jak ograniczyć myślenie o kłopotach. Okazuje się jednak, że i zamartwianie się może mieć dobre efekty. Zobacz, jakie.
Jeśli piwo, to podczas kameralnych spotkań z przyjaciółmi, jeśli wino, to w rodzinnym gronie, jeśli zaś wódka, to najczęściej na imprezie – tak w świetle wyników najnowszych badań CBOS piją alkohol dorośli Polacy. Choć najpopularniejszym napojem alkoholowym w Polsce jest piwo, Polakom najczęściej zdarza się upijać wódką. Pijąc wódkę przeciętny konsument spożywa jednorazowo niemal dwa razy więcej czystego alkoholu niż pijąc piwo i prawie trzy razy więcej czystego alkoholu niż wtedy, gdy pije wino.
Nie chodzi o to, że jedni mają więcej genetycznego szczęścia, a inni mniej - poza czynnikami dziedziczonymi i stylem życia, za rozwój raka może odpowiadać przypadek, a przynajmniej nie wiadomo czy są jakieś określone przyczyny, dla których w pewnych przypadkach przy replikacji DNA występuje błąd i zaczyna rozwijać się nowotwór.
Kolejne badania potwierdzają, że w naszej diecie jest za dużo mięsa i produktów przetworzonych, a to zabiera nam zdrowie. Obecnie triumfy świętuje fleksitarianizm, czyli stosowanie diety w znacznej mierze bezmięsnej i jedynie okazjonalne jedzenie mięsa. Zobacz, jak zmieniać jadłospis, by zmniejszyć jego spożycie.
Diagnoza raka jest zwykle dla pacjenta tak dużym szokiem, że w trakcie pierwszej wizyty w gabinecie lekarskim nie jest w stanie przyjąć wielu informacji dotyczących swojego leczenia. Z kolei lekarze często nie mają dość czasu, by dokładnie wszystko wyjaśnić pacjentowi w czasie kolejnych wizyt. Jak radzić sobie z tą sytuacją, podpowiada dr n. med. Alicja Heyda, psychoterapeuta i psychoonkolog w Centrum Onkologii IMSC w Gliwicach.
Kupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i oprócz dokładnej analizy składu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jednak czy każdy z nas wie czym dokładnie różni się „należy spożyć do”, a „najlepiej spożyć przed końcem”?
Czerwona szminka to ponadczasowa klasyka makijażu - potrafi dodać uroku i seksapilu kobiecie w każdym wieku i o różnych typach urody. Jednakże źle dobrana może sprawić, że będzie wyglądała po prostu źle, postarzy i oszpeci. Jak zatem "nosić" czerwoną szminkę?
Wytwarzana przez sam nasz mózg fruktoza (rodzaj cukru) może sprzyjać otyłości i cukrzycy.