Liczba wyników: 2132
Ludzie, którzy zaczęli zajmować się ogrodnictwem, jedli więcej błonnika i byli bardziej aktywni fizycznie - a to dwa znane sposoby zmniejszania ryzyka raka i chorób przewlekłych. Co więcej, cechowali się niższym poziomem stresu i niepokoju.
Pozytywne interakcje społeczne są związane z poczuciem celowości u seniorów. Ustalono też, że te korelacje silniej dotyczą tych, którzy są na emeryturze.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Słabi kierowcy częściowo mogą obwiniać swoje geny za kiepskie umiejętności prowadzenia samochodu, mówią neurolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine.
Kilka czynników stylu życia ma znaczący wpływ na nasilenie objawów refluksu. Z dolegliwością często można skutecznie walczyć bez stosowania leków
Powszechnie uważa się, że osoby wykonujące najbardziej wymagające zawody mogą mieć najpoważniejsze problemy ze snem. Na University of South Florida ustalono jednak, że związek między rodzajem pracy a dobrym snem jest bardziej złożony.
Motto tegorocznych obchodów Światowego Dnia Cukrzycy (World Diabetes Day, WDD) brzmi "Edukacja chroni nasze jutro". O tym dlaczego ważna jest wiedza o cukrzycy i jej powikłaniach, także wśród rodziny i bliskich osoby chorej, mówi film, który powstał z okazji WDD 2022 w ramach kampanii edukacyjnej "Dłuższe życie z cukrzycą".