Liczba wyników: 5634
Wyższy poziom tłuszczu trzewnego (zgromadzonego wokół talii) są związane z niższą ilością witaminy D u osób otyłych.
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.
Starsze kobiety, u których poziom witaminy D jest dostatecznie wysoki, są mniej narażone na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), chorobę, która może spowodować nieodwracalną utratę wzroku. Do takich wniosków doprowadziły niedawne badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie Archives of Ophthalmology.
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Nowe badanie, że kiedy ludzie starsi idą spać samotni, smutni lub przytłoczeni, następnego ranka mają podwyższony poziom kortyzolu, hormonu stresu.
Warto jeść ryby nie tylko w Wigilię. Okazuje się, że tłuszcz z ryb pomaga osłabiać stany zapalne - zwiększa bowiem poziom niektórych cząsteczek przeciwzapalnych we krwi.
Jeśli zażywasz leki, które obniżają poziom cholesterolu, nie rezygnuj samodzielnie z leczenia. Zawsze konsultuj się z lekarzem, jeżeli chcesz zaprzestać farmakoterapii.
Poziom estrogenów może mieć wpływ na kości. Jak wynika z badań uczonych z Uniwersytetu w Toronto, hormony te pomagają w zachowaniu zdrowej tkanki kostnej.
Funkcje poznawcze mogą ulec poprawie, gdy ludzie pozostają aktywni i zaangażowani społecznie, a także kontrolują ciśnienie krwi i poziom cukrzycy.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.