Liczba wyników: 3743
Początek roku to idealny czas na planowanie dobrych zmian i podejmowanie wyzwań kierujących nas w stronę zdrowego stylu życia. W ramach kampanii edukacyjnej "Za głosem serca", został przygotowany "Kalendarz zdrowego serca", zawierający proste, ale ważne wskazówki nt. profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego, ze szczególnym uwzględnieniem niewydolności serca. Treści stworzono z myślą o pacjentkach i pacjentach kardiologicznych i ich bliskich, ale także wszystkich osobach znajdujących się w grupie ryzyka chorób układu krążenia.
Zarówno gorące, jak i zimne otoczenie wywołuje reakcję stresową w organizmie człowieka i może prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych.
Warto o siebie dbać, to chroni nie tylko nasze samopoczucie psychiczne, ale i fizyczne.
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Kwas acetylosalicylowy to powszechnie stosowany lek w profilaktyce zawałów serca i udarów. Okazuje się, że skuteczniejszy jest, gdy zażywa się go wieczorem.
Niejeden z nas krzywi się z niesmakiem na dźwięk słowa „otręby". Tymczasem „nie taki diabeł straszny jak go malują". Otręby owsiane w połączeniu z chudym jogurtem naturalnym lub maślanką i owocami smakują naprawdę dobrze i, co więcej, mają zbawienny wpływ na nasz organizm i serce.
Ludzie w dojrzałym wieku mogą zmniejszyć ryzyko niewydolności serca wywołanego dekadami siedzącego trybu życia - muszą jedynie zacząć regularnie ćwiczyć.
Kawa może przedłużyć życie, mówią brytyjscy i amerykańscy badacze. Już trzy filiżanki tego napoju dziennie dają duże korzyści dla zdrowia.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.