Liczba wyników: 810
Dieta o dużej zawartości białka może być dobrym sposobem na zachowanie zdrowej masy ciała.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Chociaż dystans społeczny ma kluczowe znaczenie dla powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19, izolacja i towarzysząca jej samotność mogą być bardzo szkodliwe dla osób starszych. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bar-Ilan i Uniwersytetu w Hajfie powiązało samotność towarzyszącą kwarantannie wywoływanej COVID-19 z silniejszymi objawami lęku, depresji i traumy u osób starszych.
W przypadku osób starszych samotność jest głównym czynnikiem ryzyka problemów zdrowotnych, takich jak choroba sercowo-naczyniowa i choroba Alzheimera. W osłabieniu poczucia odizolowania pomaga medytacja, mówią eksperci z Carnegie Mellon University.
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.
Jeśli musisz ściślej kontrolować poziom cukru we krwi, zaserwuj sobie na śniadanie awokado, dzięki temu łatwiej będzie zadbasz o odpowiednią ilość glukozy.
Kolejne badania pokazują, że samotność nie sprzyja zdrowiu, ani rekonwalescencji. Odizolowani ludzie mają się gorzej, częściej chorują i wolniej wracają do zdrowia. Dotyczy to też niewydolności serca.
Nie trzeba mieć dużej gromady przyjaciół, by nie być samotnym. Seniorom dla dobrostanu wystarczą niewielkie sieci społeczne.
Badania sugerują, że im więcej produktów roślinnych jest w twojej diecie, tym niższe masz ryzyko cukrzycy typu 2.
Różne diety ograniczają różne składniki odżywcze, co ma zmniejszyć wagę i zapewnić efektywne odchudzanie. Nowe chińsko-brytyjskie badania pokazują, że głównym winowajcą odpowiadającym za nabywanie dodatkowych kilogramów jest tłuszcz.