Liczba wyników: 4905
Eksperci ds. żywienia twierdzą, że największe szanse na sukces w odchudzaniu ma się wtedy, gdy stara się go osiągnąć metodą małych kroków. Nad dietą warto pracować każdego dnia, dzięki temu można uzyskać oczekiwane rezultaty.
Nierzadko wydajemy fortunę na najlepsze specyfiki - kremy, balsamy, maseczki, etc., tymczasem najlepsza broń w walce ze starzeniem się jest tuż pod naszym nosem. To, co jemy i jakie ćwiczenia wykonujemy, ma bezpośredni wpływ na proces starzenia się. Wystarczą niezbyt inwazyjne, ale regularne zmiany w stylu życia, a efekt powinien być zachwycający.
Chyba każdy marzy o pięknych, lśniących włosach i bujnej fryzurze. Wydawać by się mogło, że zapewnią to regularne wizyty w salonie fryzjerskim i stosowanie odpowiednich kosmetyków. Warto jednak mieć świadomość, że włosy potrzebują także zasilania od wewnątrz - zapewnimy to właściwą dietą.
Nowe badanie po raz kolejny pokazuje korzyści zdrowej diety. Okazuje się, że zbilansowany sposób jedzenia obniża ryzyko zaćmy u starszych kobiet.
Niedawno opublikowano wyniki dwóch badań, potwierdzających związek pomiędzy zdrowym odżywianiem się a zdrowym starzeniem się. Opublikowane w The British Medical Journal wyniki badań sugerują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może prowadzić do dłuższego, zdrowszego życia.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Na cukrzycę, uznaną za chorobę cywilizacyjną cierpi obecnie około 240 milionów osób na świecie. Liczba ta może drastycznie wzrosnąć w przeciągu kilku lub kilkunastu lat.
AMD, czyli związanie z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Szczuje się, że na ciężką odmianę tej choroby zapada w Polsce rocznie około 20 tys. osób. Szansą na długie cieszenie się dobrym wzrokiem może być zmiana diety.
Zwyczaje żywieniowe naszych rodaków pozostawiają wiele do życzenia – jemy za tłusto i niezdrowo, w naszych pokarmach za mało jest witamin i mikroelementów, wśród nich m.in. błonnika pokarmowego, który konieczny jest do prawidłowego funkcjonowania jelit. Błonnik odpowiada również za utrzymanie w przewodzie pokarmowym bakterii kwasu mlekowego produkujących witaminy z grupy B.
Długotrwałe dbanie o dietę, kontrolowanie kalorii, nie tylko pozwala na zachowanie szczupłej sylwetki, ale może redukować efekty procesu starzenia się.