Liczba wyników: 3972
Selen - minerał występujący w różnych produktach spożywczych - może odwrócić poznawcze skutki udaru oraz przyspieszyć uczenie się i pamięć starzejących się mózgów.
Ekspozycja na kobiece zapachy i feromony powoduje utratę wagi i wydłuża życie myszy, mówią uczeni z Uniwersytetu Otago (Nowa Zelandia).
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Wiek chronologiczny nie może zostać odwrócony, jednak wiek biologiczny - czyli stan zdrowia, jaki cechuje nas w porównaniu z naszymi rówieśnikami - można cofnąć. Dobre nawyki związane ze stylem życia przyczyniają się do „zdrowego starzenia się", co oznacza, że wiek biologiczny jest młodszy niż ten metrykalny. Sen zaś to jeden z głównych czynników wpływających na to, jak się starzejemy.
Relacje z doświadczeń bliskości śmierci - z opowieściami o świetle, wizytą zmarłych bliskich, słyszeniem głosów, etc. - pobudzają naszą wyobraźnię i są zakorzenione w kulturze. Być może podczas umierania pozostajemy jakoś świadomi, mówią medycy.
Cofanie się dziąseł często wywołuje nadwrażliwość zębów i może prowadzić do próchnicy korzenia oraz trwałego stanu zapalnego dziąseł. Jednak nowa metoda wykorzystująca kolagen bydlęcy może przyspieszyć gojenie się dziąseł. Jej zastosowanie doprowadziło to pogrubienia brzegów tkanki wokół zęba i w ponad połowie przypadków całkowitego pokrycia odsłoniętych korzeni.
Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Starsze osoby z depresją rzeczywiście starzeją się szybciej niż ich rówieśnicy, mówią eksperci z Uniwersytetu Connecticut (UConn).
Doświadczanie trzech lub więcej wstrząsów mózgu wiąże się z pogorszeniem funkcji mózgu w późniejszym życiu.
Osoby dotknięte otyłością lub nadwagą są bardziej narażone na wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie, czyli czynniki zwiększające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; a także insulinooporność, tj. prekursor cukrzycy typu 2.