Liczba wyników: 5129
Z rodziną wychodzi się najlepiej na fotografii. Francja widocznie ma coraz większy problem z imigrantami dlatego twórcy postanowili humorystycznie podejść do problemu.
Aktualne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby we wstępnym stadium cukrzycy typu 2 straciły co najmniej 7 procent masy ciała, aby zapobiec objawom cukrzycy. Takie schudnięcie powinno oznaczać remisję glikemiczną (normalizację regulacji poziomu cukru we krwi) jako cel profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Badania wykazały, że kobiety, które zwiększają sen o dwie godziny w porównaniu do dotychczasowego schematu snu, mają wyższe ryzyko cukrzycy typu 2.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
W Polsce na cukrzycę choruje aż 2,3 miliona osób, na świecie - 422 miliony. 30 lat wcześniej liczba ta była prawie 4 razy niższa. Cukrzyca to poważna choroba cywilizacyjna XXI wieku, która w 2030 roku będzie jedną z najczęstszych przyczyn zgonów, jeśli nie zostaną wdrożone skuteczne programy profilaktyczne i diagnostyczne. Przeczytaj, jakie są objawy cukrzycy i dowiedz się, jakie badania profilaktyczne należy wykonywać.
Światowa pandemia cukrzycy jest dużym obciążeniem dla rodzin - wskazują opublikowane w Kopenhadze wstępne wyniki drugiej części badania postaw, potrzeb i oczekiwań związanych z leczeniem cukrzycy (DAWN2). Jest to największe tego typu badanie psychospołecznych aspektów leczenia cukrzycy przeprowadzone w 17 krajach na 4 kontynentach.
Światowy Dzień Walki z Cukrzycą, organizowany przez Międzynarodową Federację ds. Cukrzycy przy wsparciu Światowej Organizacji Zdrowia, jest ogólnoświatową akcją poświęconą tematowi cukrzycy, prowadzoną 14 listopada. W tym roku obchodzimy go pod hasłem „Cukrzyca u dzieci i młodzieży”.
TNS OBOP zbadał społeczną świadomość w zakresie przewlekłej choroby nerek (PChN), dializoterapii i powikłań nefrologicznych w cukrzycy. Badanie dowiodło bardzo niskiej świadomości polskiego społeczeństwa w obszarze profilaktyki i leczenia chorób nerek oraz nefrologicznych powikłań w cukrzycy.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Najnowsze wyniki badania na temat cukrzycy (Diabetes Awareness Survey) przeprowadzone w 8 krajach Unii Europejskiej[1] pokazują, że większość społeczeństwa zarówno w Polsce jak i w Europie nie ma wystarczającej wiedzy na temat cukrzycy.