Liczba wyników: 4884
W okresie jesiennym specjaliści często mówią o tym, jak ważna jest witamina D i zalecają, by ją suplementować. Przejściowa moda czy nowy trend? Okazuje się, że ani jedno, ani drugie. Lekarze potwierdzają: witamina D, wcześniej stosowana głównie po to, aby zapobiegać krzywicy, odgrywa wiele znaczących ról w naszym ciele.
Różnie reagujemy na stres. Jedni nie chcą jeść i myśl o posiłku wywołuje u nich mdłości, inni nie mogą zaprzestać poszukiwań w lodówce przekąsek, które „pomogą" jakoś przetrwać trudny okres. Liczniejsza jest ta druga grupa, a ponieważ takie zachowanie prowadzi do jeszcze poważniejszych kłopotów (np. z nadwagą i otyłością), warto się temu przeciwstawić. Trzeba mieć dobry plan, by walczyć z „zajadaniem" stresu.
Od ostatnich Zaduszek zarówno w Polsce jak i na świecie pożegnaliśmy wielu ludzi kultury, sztuki, polityki i sportu. Niektórzy odeszli u szczytu sławy, inni nieco bardziej zapomniani. Oto część nazwisk tych, których nie ma już z nami.
Panie w starszym wieku, które skarżą się na problemy z pamięcią, mogą być bardziej narażone na realne zaburzenia pamięci i myślenia w kolejnych latach.
Nie ma nic dziwnego w tym, że od czasu do czasu doświadcza się niepokoju. Jeśli jednak jakaś trudna sytuacja życiowa się przedłuża i jest się narażonym na długotrwały stres, epizody (często bezpośrednio nieuzasadnionego) strachu powtarzają się doprowadzając do problemów z normalnym funkcjonowaniem i osłabiając jakość życia. Zobacz, jak radzić sobie z niepokojem.
Poważnym problemem jest to, że wielu ludzi nie ma świadomości, że choruje na cukrzycę, co prowadzi do pogłębiania się choroby i zagrażających życiu komplikacji. Okazuje się jednak, że i już trwające leczenie może być nieadekwatne - dotyczy to szczególnie seniorów.
Zwykle mężczyźni cechują się dobrze zachowaną rozrodczością do 70. roku życia, gdyż seksualność z upływem czasu i zmianami hormonalnymi, w okresie andropauzy maleje, ale całkowicie nie znika. Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem należy badać poziomy hormonów.
29 października obchodziliśmy Światowy Dzień Udaru Mózgu promowany przez World Stroke Organization.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
W najbliższy czwartek 29 października o godzinie 11.00 wystartują spotkania Klubu Seniora w warszawskim kinie Iluzjon Filmoteki Narodowej. Cykl „Złoty wiek komedii” złożony z ośmiu spotkań poświęconych przemianom tego gatunku, zainauguruje film „Gorączka złota” w reżyserii Charlesa Chaplina.