Liczba wyników: 5596
31 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Papierosa. Jak informuje WHO, tegoroczne hasło Dnia brzmi: „Get ready for plain packaging", co oznacza, że należy wprowadzić standaryzowane opakowania wyrobów tytoniowych.
31 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Papierosa. Stomatolodzy ostrzegają – nikotyna to nie tylko szkoda dla naszych płuc czy serca, ale prawdziwa gehenna dla naszych zębów. Przebarwienia, schorzenia dziąseł, próchnica, utrata zębów, krępujące zmiany na języku, a nawet nowotwór – oto, co czeka naszą jamę ustną.
Nadmierna potliwość, zmiany w okolicach intymnych, łysienie, trądzik, wrastające włoski – mężczyźni niechętnie chcą rozmawiać o tych przypadłościach. Niestety, zignorowane mogą postępować. Jak poradzić sobie z problemami, które dla wielu mężczyzn są krępujące?
Biały ryż, przez wiele osób, kojarzony jest jako jego najmniej wartościowa odmiana. Tej tezie zaprzecza ryż parboiled. Poddawanie go obróbce termicznej czyli procesowi nawilżania pod wysokim ciśnieniem sprawia bowiem, że witaminy i minerały znajdujące się w łupinie ziarna przechodzą do jego wnętrza. Po ugotowaniu ryż parboiled pozostaje lekki i sypki, co czyni go znakomitym dodatkiem do wielu potraw, mięs oraz deserów.
Z badań, które trwały ponad 30 lat wynika, że osoby z lepszą sprawnością serca i płuc miały niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Ta płynna tkanka spełnia wiele funkcji. Główna, to przenoszenie tlenu i różnych substancji odżywczych do tkanek. Ale tych funkcji jest więcej i wpływają one na cały organizm. Dlatego kiedy krew zaczyna chorować, nie ma w nas takiego zakątka, który pozostałby zdrowy. Istnieje nawet specjalna dziedzina medycyny, zajmująca się krwią i jej chorobami - to hematologia. O zdrowiu krwi mówi dr n. med. Piotr Boguradzki z Katedry i Kliniki Hematologii, Onkologii i Chorób wewnętrznych WUM w Warszawie.
Zachorowalność na cukrzycę ma globalny wymiar. Licza chorych ciagle rośnie i jeśli nic się nie zmieni, zarówno pacjenci, jak gospodarka znajdą się w obliczu kryzysu.
Zanieczyszczenie powietrza zwiększa ryzyko chorób serca. Istnieje związek np. między zanieczyszczeniem środowiska i poziomem cholesterolu w organizmie.
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Wykorzystajmy szansę, jaką daje ładna pogoda i ruszmy się już dziś. Wiosenne zalecenia są proste i łatwe do wprowadzenia dla każdego, kto chce zrzucić „nadbagaż” albo nabrać energii zanim nadejdą prawdziwe upały. Jak rozpocząć aktywność fizyczną na wiosnę i ile kalorii możemy w ten sposób spalić?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami