Liczba wyników: 14341
Istnieją pewne biologiczne podstawy różnic między płciami w chorobach związanych z otyłością, dotyczą m. in. naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej.
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Około jedna na sześć kobiet (17 proc.), u których zdiagnozowano raka piersi, udaje się do lekarza z objawami innymi niż guzek, który pozostaje najczęściej zgłaszanym symptomem tego nowotworu.
„Prosta siódemka" („Life's simple 7") to siedem czynników, które pomagają zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jakiś czas temu zostały one wskazane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Teraz dodano ósmy - dobry sen.
Problemy poznawcze u pacjentów z cukrzycą, spowodowane powtarzającymi się okresami niskiego poziomu cukru we krwi można zmniejszyć dzięki przeciwutleniaczom.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Szczepienia przeciwko grypie i zapaleniu płuc oznaczają mniej zgonów w szpitalach u pacjentów z niewydolnością serca.
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Opracowano nowy typ soczewki kontaktowej, pozwalający zapobiegać zespołowi suchego oka, wywołanemu często właśnie przez noszenie soczewek. Nowy produkt ma łagodzi ten stan, ułatwiając przepływ łez w odpowiedzi na odruch mrugania. Dzięki temu można złagodzić dyskomfort, zaburzenia wzroku i ryzyko stanów zapalnych, które dotyczy milionów użytkowników soczewek kontaktowych.