Liczba wyników: 3897
Wiosna to czas zmian nie tylko w przyrodzie, ale też w naszym portfelu. Wydajemy więcej, bo rosną i zmieniają się nasze potrzeby. Musimy wymienić garderobę, częściej wychodzimy i inwestujemy w zajęcia ruchowe czy kulturalne. Do tego trzeba dodać wydatki w postaci remontu mieszkania czy przeglądu samochodu po zimie. Co zrobić, by uchronić portfel przed zapaścią? Eksperci Związku Firm Doradztwa Finansowego (ZFDF) zdradzą jak nie stracić kontroli na wydatkami i przygotować się finansowo do lata.
Bliska sercu Ukraina i egzotyczny Tadżykistan, malutka Estonia i ogromna Rosja - byłe republiki radzieckie stają się ważnym kierunkiem wycieczek objazdowych organizowanych przez polskie biura podróży. Coraz chętniej też Polacy wybierają wypoczynek na plażach Gruzji, czy Krymu. Za upodobaniami turystów podążają biura podróży z roku na rok wzbogacając ofertę wycieczek na wschód.
Święta są czasem, w którym wyciągamy tradycyjne receptury potraw jednak coraz trudniej zdobyć naturalne produkty, z jakich korzystały nasze babki. Okazuje się jednak, że są one dostępne w...Internecie - online można zamówić jajka kur zielononóżek, sery korycińskie czy świąteczne sękacze.
W zdrowym ciele zdrowy duch – ale nie wszyscy z nas wiedzą, że na kondycję całego naszego organizmu wpływa także stan uzębienia. Dlatego jeśli zauważymy niepokojące objawy w jamie ustnej, lepiej nie zwlekajmy z wizytą u dentysty. Zaniedbanie nawet pozornie niegroźnego ubytku może spowodować poważne problemy z sercem, nerkami czy układem pokarmowym.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Są jednym z charakterystycznych elementów Wielkiej Nocy. Wchodzą w skład wielu świątecznych potraw, ale są i spożywane jako samodzielne danie. Przyozdobione są w Polsce symbolem Świąt Wielkanocnych. Jajka. Te kurze dzieła jednak jeszcze nigdy wcześniej nie były tak cenne jak w tym roku – ku utrapieniu konsumentów. Jaki jest przedświąteczny „wizerunek” jaj w internecie i czy internauci chętnie płacą za modernizację kurników? – odpowiedzi na te pytania szukał Instytut Monitorowania Mediów w ramach projektu Kompas Social Media.
Nowe badania opublikowane w magazynie BMC Public Health dowodzą, że ryzyko wystąpienia depresji jest prawie 80% wyższe dla osób mieszkających samotnie w porównaniu do osób żyjących w jakiejkolwiek grupy społecznej lub rodzinie.
Rekomendacja dietetyków co do jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest już powszechnie znana. Ale sama wiedza to zaledwie pierwszy krok do zmiany nawyków żywieniowych, trzeba je jeszcze wprowadzić w życie.
Kwas acetylosalicylowy (znajdujący się m. in. w aspirynie i polopirynie) może chronić przed niektórymi nowotworami, a nawet zahamować rozprzestrzenianie się guzów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami